Zonneboilers zijn een populaire manier om je woning te verduurzamen. Met een zonneboiler genereer je zelf warm water door de energie die vrijkomt bij zonnestralen. Daarnaast is een zonneboiler combinatie mogelijk om je huis er mee te verwarmen. Maar hoe goed renderen zonneboilers nou eigenlijk?
Wanneer zonneboilers maximaal renderen, bespaar je flink op de energiekosten en zijn de verdiensten goed. Er zijn echter wel een paar factoren die invloed hebben op het rendement van de boiler: windrichting, hellingsgraad, isolatie van de woning, soort collector, soort systeem, aansluiting en tijdsperiode.
Factor | Toelichting |
---|---|
Ligging van de zonnecollectoren | De zonnecollectoren renderen maximaal wanneer ze naar het zuiden zijn gericht. Bij collectoren die naar het oosten of westen gericht zijn kan het rendement van de zonneboiler met maar liefst 20% dalen. Het noorden is het rendement nog lager. Om het rendement te vergroten, is het ook belangrijk dat er geen bomen of gebouwen voor schaduw op de collectoren zorgen. |
Hellingsgraad van de zonnecollectoren | Voor een maximaal rendement moeten de zonnecollectoren zoveel mogelijk zonlicht kunnen opvangen. De ideale hellingshoek van de zonnecollectoren op het dak bedraagt 36 graden. Elke hoek tussen de 20 en 60 graden zal ongeveer een even hoog rendement opleveren. Zonnecollectoren kan je op zowel platte als hellende daken plaatsen. Platte daken bieden meer mogelijkheden omdat je dan zelf de hellingsgraad kan bepalen. Echter brengt een frame wel extra kosten met zich mee. |
Isolatie van de woning | Het heeft weinig zin om een zonneboiler te plaatsen als je huis niet goed geïsoleerd is. Dat is vooral het geval als de zonneboiler ook is aangesloten op de cv-ketel om de woning voor een deel te verwarmen. Isolatie voorkomt dat de warmte uit de woning ontsnapt en verloren gaat. Een goed geïsoleerd huis zorgt voor een hoger wooncomfort en een besparing op de energierekening. |
Soort zonnecollector | Vacuümbuis-collectoren zijn iets duurder maar hebben wel een hoger rendement dan de goedkopere vlakke plaat-collectoren. Om hetzelfde vermogen te bereiken, heb je meer vlakke plaat-collectoren nodig. |
Aansluiting en toepassing | Het rendement is ook afhankelijk van de manier waarop je de zonneboiler gebruikt. Sluit je hem enkel aan op de kranen en douche of wil je de boiler ook gaan gebruiken voor het verwarmen van de woning? In dat laatste geval spreken we van een zonneboiler combinatie. Hoe meer toepassingen aan de boiler gekoppeld worden, hoe optimaler het rendeert. |
Seizoenen | Tijdens de zomer en het voor- en najaar is een zonneboiler doorgaans 100% rendabel. In de winter ligt dat percentage wat lager. De zonneboiler wekt dan ongeveer 50% tot 60% van de benodigde energie op. Op erg bewolkte dagen springt de gewone verwarming installatie (gas of elektriciteit) dan bij om het tekort te compenseren. |
Een zonneboiler is een grote investering die je het liefst zo snel mogelijk terugverdient. Naast de kostprijs van de installatie en eventuele subsidies, speelt het rendement van de zonneboiler hier een grote rol in. Hoe hoger het rendement, hoe meer je kan besparen en hoe sneller je de investering terugverdient. Het rendement is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren zoals hierboven genoemd. Indien je met deze factoren rekening houdt, kan een zonneboiler snel rendabel zijn en een mooie besparing op de energierekening met zich mee brengen.
De terugverdientijd van een zonneboiler varieert tussen de 7 en 17 jaar. In de jaren daarop kan je nog verder genieten van een mooie besparing op je energierekening. Een zonneboiler blijft dus een slimme, duurzame en milieuvriendelijke investering die zeker de moeite en de investering waard is. Wij raden het dan ook aan om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning. Vergelijk nu gratis en vrijblijvend tot wel 4 offertes.
Een zonneboiler gaat onder normale omstandigheden 25 tot 35 jaar mee. De meeste panelen hebben dan ook een garantie voor minimaal 25 jaar. Overigens kunnen zonneboilers erg makkelijk vervangen worden. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de levensduur, waarvan onderhoud een van de belangrijkste is. Wij raden dan ook aan om met regelmaat een controle uit te voeren.
Bij een controle van de zonneboiler kijkt de vakman onder meer de anode en de systeemdruk na. Er kan ook kalkaanslag gevormd worden in het opslagvat. Deze moet verwijderd worden om een goede werking van de installatie te verzekeren. Verder wordt de pomp nagekeken en controleert de vakman of er geen lekken zijn. Indien aanwezig wordt ook het glycol en de dichtheid en kwaliteit van het antivriesmiddel gecontroleerd. Ten slotte is het raadzaam om de zonnecollectoren minimaal één keer in het jaar te reinigen. Dit zorgt ervoor dat de collectoren maximaal blijven renderen.
Terug naar zonneboilersJe wilt je woning graag verduurzamen door te besparen op het gasverbruik. Een zonneboiler is goedkoop in aanschaf, eenvoudig te installeren en je bespaart aanzienlijk op de energiekosten. Ook met slechts enkele uren zonlicht rendeert het systeem voldoende voor jouw dagelijkse behoefte.
"*" geeft vereiste velden aan
Bekijk gerelateerde projecten
Meer informatie over zonneboilers
Zonneboilers zelf kunnen gemiddeld 25 jaar meegaan, terwijl zonnecollectoren 25 tot 30 jaar meegaan.
Dat verschilt heel erg per boiler, klik hier om naar de zonneboiler pagina te gaan voor meer informatie.
Met zonneboilers is het geen probleem als de zon niet schijnt. Gecombineerde ketels worden meestal aangesloten op opslagvaten. Als er geen zonlicht is, verwarmt de ketel het water.
De terugverdientijd van een zonneboiler verschilt. Het start meestal al vanaf 8 jaar.
Ten eerste bespaar je tot 300 euro aan elektriciteitskosten per jaar. Zonneboilers gebruiken ook geen fossiele brandstoffen, waardoor ze de uitstoot van kooldioxide kunnen verminderen. Dit maakt zonneboilers zeer milieuvriendelijk.