Zonneboiler Hoe werkt het?

Advies, informatie en vrijblijvende offertes
Meer informatie
  • Woningwaarde stijgt
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Bespaar tot €190
Zonneboiler op schuin dak

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler gebruikt zonlicht om het water in de woning te verwarmen. Dit kan op verschillende soorten manieren. Op deze pagina vind je alle informatie over de werking, de systemen en de soorten collectoren.

Een zonneboiler werkt vrij simpel en bestaat uit drie elementen: een zonnecollector, een voorraadvat en een naverwarmer. De zonnecollector wordt op het dak gemonteerd en vangt het zonlicht op. Het zonlicht wordt geabsorbeerd en omgevormd tot warmte. De zonnecollector bevat namelijk een vloeistof dat een warmte kan behalen tot 90 °C. Deze warme vloeistof wordt via een buizensysteem vervoerd naar een voorraadvat gevuld met leidingwater.

Bij het voorraadvat wordt de leiding water verwarmt door het buizensysteem. Wanneer de vloeistof in het buizensysteem is afgekoeld, wordt het weer naar de zonnecollector gepompt om de cyclus opnieuw te doorlopen. Het water in het vat wordt verwarmt tot minstens 60°C. Wanneer er niet genoeg zonlicht is om het warmte constant te verwarmen, komt de naverwarmer in actie.

Soort systeem Toelichting
Drukgevuld systeem Bij dit systeem staat de transportvloeistof onder druk. De vloeistof kan overal in het buizensysteem aanwezig zijn, zowel in het voorraadvat als in de zonnecollector. Hierdoor bevat deze vloeistof antivries. Dit maakt het systeem iets duurder in onderhoud. Dit systeem wordt vooral gekozen wanneer de collector niet vlak boven het vat kan worden geplaatst.
Terugloopsysteem Bij een terugloopsysteem loopt de transportvloeistof terug in het opslagvat wanneer de zonneboiler niet actief is. Wanneer het vriest is de collector leeg, daarom heeft dit systeem geen antivries nodig. In onderhoud is dit systeem dus iets goedkoper dan een drukgevuld systeem.
Compact systeem Bij een compact systeem zit de watervoorraad in de zonnecollector op het dak. Hierdoor heb je geen apart voorraadvat meer nodig. Dit systeem wordt ook wel Thermosiphon genoemd. Echter zijn deze zonneboilers minder geschikt voor het Nederlandse klimaat. Wij adviseren dan ook om voor een ander systeem te kiezen.
Combi-systeem Bij een combi-systeem wordt de zonnewarmte gebruikt voor zowel warm water als verwarming van de woning. Ook dit systeem is voor het Nederlandse klimaat niet snel rendabel, tenzij er gebruik wordt gemaakt van een combinatie tussen een warmtepomp en PVT-panelen.

Soorten systemen

Er zijn een aantal verschillende soorten systemen die achter een zonneboiler zitten. Maar welke systemen zijn er nou en wat houdt het precies in? Het schema hieronder toont alle soorten systemen met toelichting.

Zonneboiler in de zon via nova eco

Soorten collectoren

Bij zonnecollectoren maken we onderscheid tussen twee varianten: vlakkeplaat-collectoren en vacuümbuis-collectoren. Op deze pagina vind je alle desbetreffende informatie over de soorten collectoren.

Vlakkeplaat-collectoren

Deze collectoren worden ook wel conventionele zonnecollectoren genoemd. Bij dit type loopt het buizensysteem onder een vlakke glasplaat waar het zonlicht op valt. Hierdoor wordt de vloeistof die door de buizen loopt geleidelijk door de zon verwarmd.

Dit type heeft een erg goede prijs-kwaliteit verhouding. De opbrengst is relatief hoog tegenover de investering. Daarnaast kunnen deze panelen goed op het dak worden geïntegreerd.

Vacuümbuis-collectoren

Deze collectoren bestaan uit een rij glazen vacuümbuizen die naast elkaar op het dak liggen. Binnen deze buizen loopt weer een metalen buis waar het op te warmen water doorheen loopt.

Dit type zonnecollector zet het zonlicht effectiever om dan een vlakkeplaat-collector wanneer het bewolkt is of de zon laag staat. Hierdoor zijn deze vacuümbuis-collectoren iets duurder dan de vlakkeplaat-collectoren.

Een andere variant zijn de zogenaamde heat-pipes:dan zit er in de vacuümbuis een metalen buis met vloeistof die de zonnewarmte transporteert naar de op te warmen transportvloeistof. Een voordeel is dat dit type zeer goed blijft functioneren wanneer er vorst is.

Zonnecollectoren in Nederland

PVT-panelen

PVT-panelen worden ook wel thermische zonnepanelen genoemd. Met deze panelen wek je zowel stroom als warmte op. Vandaar de PV van photovoltaïsch en de T van thermisch. Zo maak je dus erg efficiënt gebruik van het dakoppervlak. Daarnaast moet het stroomopwekkende PV-gedeelte van het paneel beter functioneren als het zijn warmte kan afvoeren door er water mee te verwarmen.

Echter zijn er nog weinig testen gedaan bij deze panelen voor het lange termijn. Hierdoor kunnen wij nog geen advies en informatie geven over de verschillende types, de functionaliteit en het rendement in verhouding met losse zonnepanelen en zonnecollectoren.

Offerte aanvragen
Energielabel verbeteren

Levensduur en onderhoud van een zonneboiler

Een zonneboiler gaat onder normale omstandigheden 25 tot 35 jaar mee. De meeste panelen hebben dan ook een garantie voor minimaal 25 jaar. Overigens kunnen zonneboilers erg makkelijk vervangen worden. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de levensduur, waarvan onderhoud een van de belangrijkste is. Wij raden dan ook aan om met regelmaat een controle uit te voeren.

Bij een controle van de zonneboiler kijkt de vakman onder meer de anode en de systeemdruk na. Er kan ook kalkaanslag gevormd worden in het opslagvat. Deze moet verwijderd worden om een goede werking van de installatie te verzekeren. Verder wordt de pomp nagekeken en controleert de vakman of er geen lekken zijn. Indien aanwezig wordt ook het glycol en de dichtheid en kwaliteit van het antivriesmiddel gecontroleerd. Ten slotte is het raadzaam om de zonnecollectoren minimaal één keer in het jaar te reinigen. Dit zorgt ervoor dat de collectoren maximaal blijven renderen.

Terug naar zonneboilers

Offerte aanvragen voor een zonneboiler

Je wilt je woning graag verduurzamen door te besparen op het gasverbruik. Een zonneboiler is goedkoop in aanschaf, eenvoudig te installeren en je bespaart aanzienlijk op de energiekosten. Ook met slechts enkele uren zonlicht rendeert het systeem voldoende voor jouw dagelijkse behoefte.

"*" geeft vereiste velden aan

Soort dak*
Aanmelden nieuwsbrief
Door vrijblijvend tot wel 4 offertes aan te vragen ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacy statement.

Gerelateerde projecten

Bekijk gerelateerde projecten

Veelgestelde vragen

Meer informatie over zonneboilers

Hoe lang gaat een zonneboiler mee?

Zonneboilers zelf kunnen gemiddeld 25 jaar meegaan, terwijl zonnecollectoren 25 tot 30 jaar meegaan.

Hoe wordt een zonneboiler aangebracht?

Dat verschilt heel erg per boiler, klik hier om naar de zonneboiler pagina te gaan voor meer informatie.

Wat als de zon niet schijnt?

Met zonneboilers is het geen probleem als de zon niet schijnt. Gecombineerde ketels worden meestal aangesloten op opslagvaten. Als er geen zonlicht is, verwarmt de ketel het water.

Wat is de terugverdientijd van een zonneboiler?

De terugverdientijd van een zonneboiler verschilt. Het start meestal al vanaf 8 jaar.

Wat zijn de voordelen van een zonneboiler?

Ten eerste bespaar je tot 300 euro aan elektriciteitskosten per jaar. Zonneboilers gebruiken ook geen fossiele brandstoffen, waardoor ze de uitstoot van kooldioxide kunnen verminderen. Dit maakt zonneboilers zeer milieuvriendelijk.