Soorten zonnepanelen Amorf zonnepaneel

Vergelijk vrijblijvend & gratis tot wel 4 offertes
Meer informatie
  • Bespaar tot €750
  • Milieubijdrage
  • Hoger energielabel

Over de amorf panelen

Een Amorf zonnepaneel wordt ook wel een dunne film paneel genoemd. Deze panelen worden voornamelijk gemaakt uit amorf silicium. Er wordt als het ware een dun laagje amorf silicium op een ondergrond opgedampt. Dit laagje is erg dun en er is geen kristallijn aanwezig. Hierdoor is dit laagje flexibel en kunnen er zelfs flexibele zonnepanelen worden gemaakt. Amorf zonnepanelen hebben een donkergrijze/ zwarte kleur en een vermogen van 120 Wp tot 150Wp.

Amorf panelen renderen het minst in vergelijking tot de andere soorten panelen. Dit paneel is vooral interessant voor woningen met daken die niet veel gewicht kunnen tillen. Het blijft immers altijd beter dan geen zonnepanelen. Daarnaast zijn ze uitstekend voor caravans.

Meer over zonnepanelen?

Offertes aanvragen
Voordelen van een amorf zonnepaneel Nadelen van een amorf zonnepaneel
De productiekosten van een Amorf zonnepaneel liggen veel lager dan de productiekosten van een mono- of polykristallijn zonnepaneel. Hierdoor is de aanschaf een stuk goedkoper. In verhouding tot de mono- en polykristallijn zonnepanelen, heeft de amorf zonnepaneel een kortere levensduur. Amorfe zonnepanelen hebben een levensduur van 15 tot 25 jaar.
Amorf zonnepanelen zijn niet erg gevoelig voor temperatuurverschillen. Hierdoor functioneren ze bijna even goed bij warme of koude temperaturen. Het vermogen van een amorf zonnepaneel komt lang niet in de buurt van een mono- of polykristallijn paneel. Het rendement ligt gemiddeld 5% tot 15% lager.
Amorfe panelen zijn niet prestatieafhankelijk van de lichtstraling. Door het dunne filter wordt diffuus licht goed omgezet in energie. Met diffuus licht worden de lichtstralen tijdens bewolking bedoeld. In Nederland is het ongeveer 60% van de dagen bewolkt. De bewolking is dus geen nadeel wanneer je amorfe panelen op het dak hebt. Het is bijna niet mogelijk om zelfvoorzienend te zijn door middel van amorfe zonnepanelen. De panelen leveren te weinig op om een huishouden volledig van energie te voorzien.
De eerste twee jaar neemt het vermogen niet tot nauwelijks af. Daarna neemt het rendement nog steeds minimaal af. Dit komt doordat cellen van amorf zichzelf repareren wanneer ze warm worden.

Voor- en nadelen van de amorf zonnepaneel

Zonnepanelen met een familie

Kosten van amorf zonnepaneel

Het gaat bij zonnepanelen niet om de kosten per paneel, maar om de kosten per Wattpiek. Om toch een vrij globale indicatie te geven wat de kosten per paneel zijn, kan je misschien beter een keuze maken.

Let wel op: naast zonnepanelen worden ook nog kosten gemaakt aan de omvormer, montage en voorrijkosten.

Offerte aanvragen voor zonnepanelen

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 4 en 7 jaar. Hierbij is bij de meeste bedrijven een rendementsgarantie van 25 jaar waardoor je, als het meezit, minimaal 15 jaar kunt profiteren van gratis stroom.

Gerelateerde projecten

Bekijk gerelateerde projecten

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Meer informatie over zonnepanelen

Wat moet ik doen als ik wil terugleveren?

Geef bij de energieleverancier aan dat je wilt gaan terugleveren. Je hoeft daarvoor geen nieuw contract af te sluiten. Meld het terugleveren ook bij jouw netbeheerder. Doe dit binnen een maand na het gebruik van de installatie. Dit kan je via www.energieleveren.nl regelen.

Wat is energie terugleveren?

De slimme meter registreert teruglevering op uw aansluiting. Zo kan je zien hoeveel je koopt en hoeveel je retourneert.

Wat als ik minder stroom op wek dan verbruik?

Als je minder stroom opwekt dan verbruikt, dan wordt de teruglevering wat het verbruik afgetrokken. Dit wordt salderen genoemd. Indien er verbruik overblijft, wordt dit door de leverancier in rekening gebracht. Alleen over het gesaldeerde verbruik worden leveringstarief en belasting in rekening gebracht.

Een voorbeeld: Door de zonnepanelen op jouw dak wordt er 2200 kWh per jaar opgewekt en je verbruikt zelf 2500 kWh per jaar. Dan brengt de energieleverancier 300 kWh in rekening.

Ik woon in een huurhuis. Kan ik zonnepanelen op het dak leggen en de btw terugvragen?

Ook als huurder kan je de btw terugvragen. Daarvoor moet je eigenaar zijn van de zonnepanelen (de factuur moet op jouw naam staan) én de energierekening moet op jouw naam staan.

Of je eigenaar bent van het pand waarop de zonnepanelen gemonteerd zijn, maakt niet uit. Het is wel verstandig om voordat je zonnepanelen plaatst (schriftelijk) toestemming van de verhuurder te vragen en duidelijke afspraken te maken wat er met de zonnepanelen gebeurt als je gaat verhuizen.

Is voor zonnepanelen een andere meter nodig?

Het is niet per definitie nodig om een andere meter aan te schaffen als er zelf elektriciteit wordt opgewekt. Wordt er meer terug geleverd dan verbruikt? Dan is een slimme meter interessanter. Dit is een meter die naast het elektriciteitsverbruik ook de terug geleverde elektriciteit registreert. De slimme meters die nu op de markt zijn registreren allemaal het elektriciteitsverbruik en de terug geleverde elektriciteit. Er wordt dan een terugleververgoeding uitgekeerd voor de energie die aan het net wordt terug geleverd na saldering.