Zonnepanelen De installatie

Vergelijk vrijblijvend & gratis tot wel 4 offertes
Meer informatie
  • Bespaar tot €750
  • Milieubijdrage
  • Hoger energielabel
Zonnepanelen op veel daken
Zonnepanelen op een plat dak

Hoe werkt de installatie van zonnepanelen? Bespaar met zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen op vele manieren geïnstalleerd worden, of het nou om een plat dak gaat of een hellend dak. In bijna alle gevallen wordt er een mogelijkheid gevonden door de vakmannen. Hier vind je alle informatie over de plaatsing van zonnepanelen.

Zonnepanelen installeren op een plat dak

Een plat dak is uitermate geschikt voor zonnepanelen. De panelen kunnen namelijk optimaal geplaatst worden met de richting naar het zuiden. Voor het plaatsen wordt er een scan uitgevoerd waarbij er wordt berekend hoeveel panelen op het dak kunnen, welke hellingshoek de panelen moeten aannemen en de belasting van de wind en het gewicht. Is deze scan uitgevoerd en verwerkt, kan de vakman starten met de installatie van zonnepanelen. Het installeren begint met het monteren van de panelen op steunen. Per vierkante meter zonnepaneel wordt er een ballast van 80 tot 100 kg geplaatst.

Eigen energie met zonnepanelen

Zonnepanelen installeren op een hellend dak

Het installeren van zonnepanelen op een hellend dak kan op twee verschillende manieren: geschroefde montage of een kliksysteem.

Bij de geschroefde techniek worden er dakhaken met lange schroeven in de dakconstructie geplaatst. Vervolgens worden de rails bevestigd. Bij de plaatsing van zonnepanelen met een kliksysteem worden de dakhaken om de dakpan en panlat geklemd.

Het nadeel hiervan is dat er spanning op de dakpannen en panlatten komt. Niet elk dak is hierop gebouwd en kan deze spanning aan. Het is belangrijk dat beide systemen op de juiste manier wordt gemonteerd door een ervaren specialist. Een geschroefde montage is duurder dan een kliksysteem, omdat de installatie van zonnepanelen meer tijd in beslag neemt. Ook bij een hellend dak is het van belang dat de panelen goed worden afgestemd op de windrichting.

Zonnepanelen in de schaduw

Zonnepanelen en schaduwplekken

Het kan voorkomen dat bomen, gebouwen of andere objecten schaduw veroorzaken op bepaalde tijdstippen. Hiervoor zijn twee systemen ontwikkelt om toch goed te renderen: bypass-systeem en een optimizer-systeem. Een bypass-systeem zorgt ervoor dat een slecht presterend paneel tijdelijk niet wordt gebruikt.

Hierdoor benaderen de overige panelen op maximaal vermogen. Wordt er geen bypass gebruikt, dan renderen de panelen evenveel als het slechtste renderende paneel, in dit geval het paneel in de schaduw. Daarnaast zijn er optimizers om het rendement van een slecht presterend paneel te verhogen.

invloed energielabel hypotheek

Optimizer en bypass voor maximaal rendement

Een optimizer is een extra systeem voor jouw zonnepanelen wanneer ze niet maximaal kunnen renderen. Redenen voor minder rendement kunnen zijn: schaduw door hoge gebouwen, bomen of veel bewolking. Om dit op te lossen zijn er twee verschillende soorten systemen gemaakt: een bypass en een optimizer.

Functie van bypass-systeem

Om een duidelijk voorbeeld te geven is hieronder een situatie in kaart gebracht. Er liggen 10 panelen op het dak, alleen 1 paneel valt voor een deel in de schaduw. Hierdoor is het rendement van dit paneel nog maar 70%. Doordat dit ene paneel maar 70% oplevert, gaan alle andere panelen ook nog maar 70% van hun maximale rendement opleveren.

Hiervoor wordt dan het bypass-systeem gebruikt. Dit systeem zorgt ervoor dat het deel van de panelen die slechter presteren, tijdelijk niet worden meegenomen in het circuit. Hierdoor gaan alle andere panelen weer maximaal renderen. Om het 70% renderende paneel helemaal niet te gebruiken is erg zonde. Hiervoor zijn optimizers om dit probleem op te lossen.

Zonnepanelen op dak door Nova Eco

Functie van optimizer-systeem

Een optimizer zorgt ervoor dat een paneel maximaal opwekt. Wanneer er geen optimizer tussen de panelen is geplaatst, wordt het rendement van alle andere panelen gelijk gesteld aan het minst goed renderende paneel. Dit maakt een optimizer onmisbaar op het moment dat er veel verschil is in de hoeveelheid zonlicht per paneel.

Een optimizer kost gemiddeld tussen de €50 en €70 euro per stuk. Elk los paneel heeft een optimizer nodig. Wanneer je 8 panelen op het zak zal hebben, zal dit tussen de €400 en €560 euro gaan kosten. Uiteindelijk zal het gebruik van een optimizer over het algemeen 20% rendement geven. Dit is afhankelijk van de situatie en de opstelling van de panelen.

Levensduur van een zonnepaneel en omvormer

De mono- en polykristallijn zonnepanelen hebben de langste levensduur. De gemiddelde verwachting is 25 tot 40 jaar. De meeste bedrijven geven tot 25 jaar garantie op het rendement van de panelen. Een omvormer gaat ongeveer 9 tot 13 jaar mee. Je zal dus eerder weer een omvormer moeten vervangen dan zonnepanelen.

Onderhoud van een zonnepaneel

Het is van belang dat zonnepanelen regelmatig worden gereinigd. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen maximaal blijven renderen. Bovendien zal het invloed hebben op het rendement en de levensduur van het paneel.

Je kunt helaas niet voorkomen dat zonnepanelen vies worden, maar je kan ze gelukkig wel schoonmaken. Onder andere opwaaiend stof, bladeren, mos, aanslag of vogelpoep kunnen de werking negatief beïnvloeden. Al deze soorten vuil zorgen er voor dat er minder zonlicht omgezet kan worden en de panelen dus niet maximaal renderen.

Wij adviseren om de panelen minimaal 4 keer per jaar te reinigen. Daarnaast is ons advies om dit door een vakman te laten uitvoeren. Zo weet je zeker dat de panelen goed worden schoongemaakt zonder dat ze beschadigt raken.

Wil je toch zelf de panelen reinigen? houdt er dan rekening mee dat je niet met een hogedrukspuit de panelen mag reinigen. Daarnaast mag je maar een bepaald soort schoonmaakmiddel gebruiken.

Offerte aanvragen voor zonnepanelen

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 4 en 7 jaar. Hierbij is bij de meeste bedrijven een rendementsgarantie van 25 jaar waardoor je, als het meezit, minimaal 15 jaar kunt profiteren van gratis stroom.

Gerelateerde projecten

Bekijk gerelateerde projecten

Veelgestelde vragen

Meer informatie over zonnepanelen

Wat is een terugleververgoeding?

In eerste instantie wordt uw opgewekte energie verrekend met uw verbruik. U ontvangt een terugleververgoeding voor het overschot aan opgewekte energie. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier.

De Consumenten- en Marktautoriteit (ACM) is verantwoordelijk voor het toezicht op de vergoeding. Dit betekent dat het zal beoordelen of de vergoeding redelijk is.

Wat is energie terugleveren?

De slimme meter registreert teruglevering op uw aansluiting. Zo kan je zien hoeveel je koopt en hoeveel je retourneert.

Welke meter is er nodig voor terugleveren?

Voor het terugleveren is een analoge of digitale (slimme) meter nodig.

De analoog neemt automatisch af wanneer er weer stroom wordt geleverd aan het net. Dan hoef je hem niet te vervangen. Voor verrekening wordt de teruglevering in mindering gebracht op het verbruik. Als er alleen saldering zal plaatsvinden,, kan de meter blijven.

Als er meer wordt teruggegeleverd dan vergebruikt, is de slimme meter interessanter. Het is een meter die naast het elektriciteitsverbruik ook de teruggeleverde elektriciteit registreert.

Bij de netbeheerder kan je een slimme meter aanvragen. Vraag dan om een ​​zogenaamde prioriteitsplaatsing. De netbeheerder installeert de slimme meter gratis. Als de slimme meter wordt aangevraagd, kunnen er kosten verbonden zijn aan de installatie. De netbeheerder mag dan maximaal 72,60 euro vragen voor de installatie van de slimme meters inclusief nieuwe gasmeter. Is er geen gasaansluiting? Dan kost het installeren van de slimme meter voor stroom iets minder. Binnen drie maanden plaatst de netbeheerder de slimme meter.

Kan ik zelf opgewekte stroom tijdelijk opslaan?

Het is niet mogelijk de elektriciteit die wordt opwekt, op te slaan op het net en daar op een later moment weer gebruik van te maken. Het is wel mogelijk om de geproduceerde energie op te slaan in een accu. Zo kan de opgeslagen energie later van de accu afgehaald worden. Alleen kan een accu vaak worden aangesloten op één elektrisch apparaat. Dan verliest de accu na verloop van tijd rendement en kan deze vol raken.

Over het algemeen worden zonnepanelen geïnstalleerd en aangesloten op de elektriciteitsmeter. Op deze manier worden alle elektrische apparaten die overdag stroom verbruiken, eerst voorzien van zelfgeproduceerde stroom. Deze energie wordt niet geregistreerd op de meter en afrekening. Teveel geproduceerde energie wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en geregistreerd door de elektriciteitsmeter. Op de jaarafrekening saldeert de energieleverancier geleverde energie met gebruikte energie. Wordt er meer terug geleverd dan er netto verbruikt wordt, dan wordt voor de hoeveelheid terug geleverde elektriciteit een zogenaamde terugleververgoeding betaald. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier.

Wat betreft de netbeheerkosten: ook als er 0 kWh stroom en 0 m³ gas wordt verbruikt, moeten er netbeheerkosten worden betaald.

Wat als ik minder stroom op wek dan verbruik?

Als je minder stroom opwekt dan verbruikt, dan wordt de teruglevering wat het verbruik afgetrokken. Dit wordt salderen genoemd. Indien er verbruik overblijft, wordt dit door de leverancier in rekening gebracht. Alleen over het gesaldeerde verbruik worden leveringstarief en belasting in rekening gebracht.

Een voorbeeld: Door de zonnepanelen op jouw dak wordt er 2200 kWh per jaar opgewekt en je verbruikt zelf 2500 kWh per jaar. Dan brengt de energieleverancier 300 kWh in rekening.