Zonnepanelen De kosten

Vergelijk vrijblijvend & gratis tot wel 4 offertes
Meer informatie
  • Bespaar tot €750
  • Milieubijdrage
  • Hoger energielabel
Zonnepanelen op veel daken
Zonnepanelen gelegd door Nova Eco

Duurzame energie? De kosten van zonnepanelen

Door veel mensen worden zonnepanelen als dure investering gezien. Toch is het investeren in zonnepanelen minder duur dan veel mensen denken. Dit komt onder andere doordat het rendement van de zonnepanelen erg interessant is. Daarnaast zijn er gemeente gebonden subsidies, kan je de opgewekte energie salderen en kan je de btw over de zonnepanelen terugvragen via de KOR-regeling.

Prijsfactoren voor zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen worden in drie categorieën verdeeld: kosten voor materialen, kosten voor installatie en overige kosten (zoals voorrijkosten). Ongeveer 70% van de totale kosten gaat naar de materialen zoals de panelen, stellingen, omvormer, optimizer en bekabeling. Ongeveer 25% procent gaat naar installatiekosten. De overige 5% zijn kosten van zonnepanelen zoals voorrijkosten en keuring. De gemiddelde kosten van een installatie ligt tussen de €4.000 en €8000 ligt. Er spelen veel factoren een rol voor de prijs, denk hierbij aan het type zonnepaneel, het aantal panelen, de soort omvormer, gebruik van optimizer en de installatie.

Type zonnepaneel Gemiddelde prijsindicatie
Monokristallijn zonnepaneel €285 per zonnepaneel
Polykristallijn zonnepaneel €220 per zonnepaneel
Amorf (dunne folie) zonnepaneel €155 per zonnepaneel

Prijs per type zonnepaneel

Er zijn drie verschillende soorten zonnepanelen met ieder zijn eigen kenmerken en voordelen. Hieronder vind je een tabel met de gemiddelde prijs per paneel. Let wel op: dit is exclusief installatie.

Ook zijn er op dit moment interessante subsidies. Deze verschillen echter wel omdat ze niet landelijk maar gemeentelijk gebonden zijn. Ook zijn er andere regelingen per gemeente die de aanschaf van zonnepanelen erg aantrekkelijk maken. Ten slotte kan je het btw-bedrag over de investering terug krijgen. Het gaat in dit geval om een btw tarief van 21%. Klik hier voor meer informatie over het terugvorderen van het btw-tarief.

Wil je meer informatie over de verschillende type zonnepanelen? klik dan op een van de drie en vind alle relevante informatie over het soort paneel.

Eigen energie met zonnepanelen

Soort omvormer

De keuze die je voor de omvormer maakt weegt ook mee in de prijs. Een omvormer heeft ongeveer 25% van de kosten van materialen.

Kosten van een optimizer

Wanneer zonnepanelen niet maximaal kunnen renderen, kan je voor een optimizer kiezen. Redenen voor minder rendement kunnen zijn: schaduw door hoge gebouwen, bomen of veel bewolking. Om dit op te lossen zijn er twee verschillende soorten systemen gemaakt: een bypass-systeem en een optimizer-systeem. Bij sommige bedrijven zit een van deze systemen bij de prijs in, maar bij sommige ook niet.

De gemiddelde kosten van een optimizer ligt rond de €60 per stuk. Houdt er wel rekening mee dat per paneel een optimizer aangesloten moet worden. Wil je meer weten over de werking van een optimizer?

Meer over omvormers
Zonnepaneel op oud dak

Subsidies voor zonnepanelen

Momenteel is er een salderingsregeling, wat inhoudt dat je een vergoeding krijgt voor het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnetwerk. Deze regeling loopt in zijn huidige vorm door tot 2023. Daarna zal deze regeling worden afgebouwd door de overheid. Desondanks blijft het interessant om te salderen.

Naast salderen zijn er ook subsidies die door gemeenten worden aangeboden. Deze vergoeding verschilt echter per gemeente. Laat je daarom goed informeren.

invloed energielabel hypotheek

Soorten financiering

Je hebt de keuze om de zonnepanelen zelf te financieren, te huren of groen te financieren. Elke variant heeft weer zijn eigen voordelen. Wanneer je zonnepanelen zelf financiert, reindeer je het meest en zit je niet vast aan een contract. Daartegenover heb je geen onderhoudskosten voor panelen wanneer je ze huurt.

Een redelijk nieuwe mogelijkheid is groen financieren. Hierbij betaal je in termijnen het totale bedrag door de besparing die je doet op de energierekening. Wil je uitgebreide informatie over de soorten financiering?

Zonnepanelen financieren

Offerte aanvragen voor zonnepanelen

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 4 en 7 jaar. Hierbij is bij de meeste bedrijven een rendementsgarantie van 25 jaar waardoor je, als het meezit, minimaal 15 jaar kunt profiteren van gratis stroom.

Gerelateerde projecten

Bekijk gerelateerde projecten

Veelgestelde vragen

Meer informatie over zonnepanelen

Wat is een terugleververgoeding?

In eerste instantie wordt uw opgewekte energie verrekend met uw verbruik. U ontvangt een terugleververgoeding voor het overschot aan opgewekte energie. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier.

De Consumenten- en Marktautoriteit (ACM) is verantwoordelijk voor het toezicht op de vergoeding. Dit betekent dat het zal beoordelen of de vergoeding redelijk is.

Wat is energie terugleveren?

De slimme meter registreert teruglevering op uw aansluiting. Zo kan je zien hoeveel je koopt en hoeveel je retourneert.

Welke meter is er nodig voor terugleveren?

Voor het terugleveren is een analoge of digitale (slimme) meter nodig.

De analoog neemt automatisch af wanneer er weer stroom wordt geleverd aan het net. Dan hoef je hem niet te vervangen. Voor verrekening wordt de teruglevering in mindering gebracht op het verbruik. Als er alleen saldering zal plaatsvinden,, kan de meter blijven.

Als er meer wordt teruggegeleverd dan vergebruikt, is de slimme meter interessanter. Het is een meter die naast het elektriciteitsverbruik ook de teruggeleverde elektriciteit registreert.

Bij de netbeheerder kan je een slimme meter aanvragen. Vraag dan om een ​​zogenaamde prioriteitsplaatsing. De netbeheerder installeert de slimme meter gratis. Als de slimme meter wordt aangevraagd, kunnen er kosten verbonden zijn aan de installatie. De netbeheerder mag dan maximaal 72,60 euro vragen voor de installatie van de slimme meters inclusief nieuwe gasmeter. Is er geen gasaansluiting? Dan kost het installeren van de slimme meter voor stroom iets minder. Binnen drie maanden plaatst de netbeheerder de slimme meter.

Kan ik zelf opgewekte stroom tijdelijk opslaan?

Het is niet mogelijk de elektriciteit die wordt opwekt, op te slaan op het net en daar op een later moment weer gebruik van te maken. Het is wel mogelijk om de geproduceerde energie op te slaan in een accu. Zo kan de opgeslagen energie later van de accu afgehaald worden. Alleen kan een accu vaak worden aangesloten op één elektrisch apparaat. Dan verliest de accu na verloop van tijd rendement en kan deze vol raken.

Over het algemeen worden zonnepanelen geïnstalleerd en aangesloten op de elektriciteitsmeter. Op deze manier worden alle elektrische apparaten die overdag stroom verbruiken, eerst voorzien van zelfgeproduceerde stroom. Deze energie wordt niet geregistreerd op de meter en afrekening. Teveel geproduceerde energie wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en geregistreerd door de elektriciteitsmeter. Op de jaarafrekening saldeert de energieleverancier geleverde energie met gebruikte energie. Wordt er meer terug geleverd dan er netto verbruikt wordt, dan wordt voor de hoeveelheid terug geleverde elektriciteit een zogenaamde terugleververgoeding betaald. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier.

Wat betreft de netbeheerkosten: ook als er 0 kWh stroom en 0 m³ gas wordt verbruikt, moeten er netbeheerkosten worden betaald.

Wat als ik minder stroom op wek dan verbruik?

Als je minder stroom opwekt dan verbruikt, dan wordt de teruglevering wat het verbruik afgetrokken. Dit wordt salderen genoemd. Indien er verbruik overblijft, wordt dit door de leverancier in rekening gebracht. Alleen over het gesaldeerde verbruik worden leveringstarief en belasting in rekening gebracht.

Een voorbeeld: Door de zonnepanelen op jouw dak wordt er 2200 kWh per jaar opgewekt en je verbruikt zelf 2500 kWh per jaar. Dan brengt de energieleverancier 300 kWh in rekening.