Soorten zonnepanelen Monokristallijn zonnepaneel

Vergelijk vrijblijvend & gratis tot wel 4 offertes
Meer informatie
  • Bespaar tot €750
  • Milieubijdrage
  • Hoger energielabel
Zonnepanelen op het dak
Zwarte zonnepanelen op het dak

Over de monokristallijn panelen

Veel mensen hebben de voorkeur aan de monokristallijn zonnepanelen. Deze panelen herken je aan de zwarte kleur. Monokristallijn zonnepanelen hebben een vermogen van 300 tot 330 Wp. Van de verschillende varianten die er zijn, heeft de monokristallijn het meeste vermogen.

De zonnecellen van een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Doordat het productieproces van deze soort langer en intensiever is en daarbij het paneel een hoger rendement levert dan de andere varianten, is deze soort de beste keuze als je maximaal rendement wilt op de investering. Echter is het monokristallijn zonnepaneel de duurste variant.

Meer over zonnepanelen?

Offertes aanvragen
Voordelen van een monokristallijn zonnepaneel Nadelen van een monokristallijn zonnepaneel
De productiekosten van een Amorf zonnepaneel liggen veel lager dan de productiekosten van een mono- of polykristallijn zonnepaneel. Hierdoor is de aanschaf een stuk goedkoper. De monokristallijn zonnepaneel is de duurste variant die er is. Gemiddeld kost een monokristallijn paneel €50 tot €100 meer dan een polykristallijn zonnepaneel.
Uitstekende keuze wanneer je weinig dakoppervlakte hebt. Het rendement is namelijk erg hoog per vierkante meter. De warmte coëfficiënt is nog steeds vrij hoog, vooral vergeleken bij amorf zonnepanelen die 0,2 procent afnemen per graad boven de 25 graden Celsius.
De warmte coëfficiënt is beter dan bij polykristallijn zonnepanelen. Daardoor verlies je met deze panelen het minste rendement als je dak pal in de zon staat. Dat geldt ook wanneer de temperatuur die dag erg hoog is.
Meeste mensen vinden de monokristallijn panelen het mooiste. De panelen zijn in een zwarte uitvoering en hebben geen aluminium frame. Hierdoor vallen ze niet snel op.
De zonnepanelen gaan gemiddeld 25 tot 40 jaar mee. Hierbij wordt meestal tot 25 jaar garantie gegeven op het rendement.

Voor- en nadelen van de monokristallijn zonnepaneel

Zonnepanelen met een familie

Kosten van amorf zonnepanelen

Het gaat bij zonnepanelen niet om de kosten per paneel, maar om de kosten per Wattpiek. Om toch een vrij globale indicatie te geven wat de kosten per paneel zijn, kan je misschien beter een keuze maken.

Let wel op: naast zonnepanelen worden ook nog kosten gemaakt aan de omvormer, montage en voorrijkosten.

Offerte aanvragen voor zonnepanelen

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 4 en 7 jaar. Hierbij is bij de meeste bedrijven een rendementsgarantie van 25 jaar waardoor je, als het meezit, minimaal 15 jaar kunt profiteren van gratis stroom.

Gerelateerde projecten

Bekijk gerelateerde projecten

Veelgestelde vragen

Meer informatie over zonnepanelen

Wat moet ik doen als ik wil terugleveren?

Geef bij de energieleverancier aan dat je wilt gaan terugleveren. Je hoeft daarvoor geen nieuw contract af te sluiten. Meld het terugleveren ook bij jouw netbeheerder. Doe dit binnen een maand na het gebruik van de installatie. Dit kan je via www.energieleveren.nl regelen.

Wat is energie terugleveren?

De slimme meter registreert teruglevering op uw aansluiting. Zo kan je zien hoeveel je koopt en hoeveel je retourneert.

Wat als ik minder stroom op wek dan verbruik?

Als je minder stroom opwekt dan verbruikt, dan wordt de teruglevering wat het verbruik afgetrokken. Dit wordt salderen genoemd. Indien er verbruik overblijft, wordt dit door de leverancier in rekening gebracht. Alleen over het gesaldeerde verbruik worden leveringstarief en belasting in rekening gebracht.

Een voorbeeld: Door de zonnepanelen op jouw dak wordt er 2200 kWh per jaar opgewekt en je verbruikt zelf 2500 kWh per jaar. Dan brengt de energieleverancier 300 kWh in rekening.

Ik woon in een huurhuis. Kan ik zonnepanelen op het dak leggen en de btw terugvragen?

Ook als huurder kan je de btw terugvragen. Daarvoor moet je eigenaar zijn van de zonnepanelen (de factuur moet op jouw naam staan) én de energierekening moet op jouw naam staan.

Of je eigenaar bent van het pand waarop de zonnepanelen gemonteerd zijn, maakt niet uit. Het is wel verstandig om voordat je zonnepanelen plaatst (schriftelijk) toestemming van de verhuurder te vragen en duidelijke afspraken te maken wat er met de zonnepanelen gebeurt als je gaat verhuizen.

Is voor zonnepanelen een andere meter nodig?

Het is niet per definitie nodig om een andere meter aan te schaffen als er zelf elektriciteit wordt opgewekt. Wordt er meer terug geleverd dan verbruikt? Dan is een slimme meter interessanter. Dit is een meter die naast het elektriciteitsverbruik ook de terug geleverde elektriciteit registreert. De slimme meters die nu op de markt zijn registreren allemaal het elektriciteitsverbruik en de terug geleverde elektriciteit. Er wordt dan een terugleververgoeding uitgekeerd voor de energie die aan het net wordt terug geleverd na saldering.