Het verschil tussen de mono- en polykristallijn panelen zit hem in de kristallen. Polykristallijn panelen hebben namelijk meerdere kristallen. Verder worden de panelen vanuit dezelfde materialen gemaakt. Dit verschil zorgt er voor dat het stollingsproces anders is.
Polykristallijn zonnepanelen hebben een vermogen van 300 tot 425 Wp. Ze zijn te herkennen aan de blauwe/ donkerblauwe kleur. Het rendement van deze panelen is overigens goed. Dit komt doordat de panelen over het algemeen een voordelige prijs hebben.
Voordelen van een Polykristallijn zonnepaneel | Nadelen van een Polykristallijn zonnepaneel |
---|---|
polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper dan de monokristallijn zonnepanelen. Gemiddeld ben je per paneel €50 tot €100 goedkoper uit. | De polykristallijn zonnepanelen hebben meer oppervlakte nodig voor maximaal rendement. Wanneer je een klein oppervlakte beschikbaar hebt op het dak, raden wij deze panelen af. |
Bij de productie van een polykristallijn zonnepaneel is er minder restafval dan bij een monokristallijn zonnepaneel. | De warmte coëfficiënt van polykristallijn zonnepanelen is hoger dan bij monokristallijn- en dunne film zonnepanelen. Bij hogere temperaturen gaat het rendement dus sneller achteruit. |
De zonnepanelen gaan gemiddeld 25 tot 40 jaar mee. Hierbij wordt meestal tot 25 jaar garantie gegeven op het rendement. | Het uiterlijk van polykristallijn zonnepanelen wordt niet altijd even mooi gevonden. Dit komt doordat de panelen kunnen opvallen door de blauwe kleur. |
Het gaat bij zonnepanelen niet om de kosten per paneel, maar om de kosten per Wattpiek. Om toch een vrij globale indicatie te geven wat de kosten per paneel zijn, kan je misschien beter een keuze maken.
Let wel op: naast zonnepanelen worden ook nog kosten gemaakt aan de omvormer, montage en voorrijkosten.
De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 4 en 7 jaar. Hierbij is bij de meeste bedrijven een rendementsgarantie van 25 jaar waardoor je, als het meezit, minimaal 15 jaar kunt profiteren van gratis stroom.
Bekijk gerelateerde projecten
Meer informatie over zonnepanelen
Geef bij de energieleverancier aan dat je wilt gaan terugleveren. Je hoeft daarvoor geen nieuw contract af te sluiten. Meld het terugleveren ook bij jouw netbeheerder. Doe dit binnen een maand na het gebruik van de installatie. Dit kan je via www.energieleveren.nl regelen.
De slimme meter registreert teruglevering op uw aansluiting. Zo kan je zien hoeveel je koopt en hoeveel je retourneert.
Als je minder stroom opwekt dan verbruikt, dan wordt de teruglevering wat het verbruik afgetrokken. Dit wordt salderen genoemd. Indien er verbruik overblijft, wordt dit door de leverancier in rekening gebracht. Alleen over het gesaldeerde verbruik worden leveringstarief en belasting in rekening gebracht.
Een voorbeeld: Door de zonnepanelen op jouw dak wordt er 2200 kWh per jaar opgewekt en je verbruikt zelf 2500 kWh per jaar. Dan brengt de energieleverancier 300 kWh in rekening.
Ook als huurder kan je de btw terugvragen. Daarvoor moet je eigenaar zijn van de zonnepanelen (de factuur moet op jouw naam staan) én de energierekening moet op jouw naam staan.
Of je eigenaar bent van het pand waarop de zonnepanelen gemonteerd zijn, maakt niet uit. Het is wel verstandig om voordat je zonnepanelen plaatst (schriftelijk) toestemming van de verhuurder te vragen en duidelijke afspraken te maken wat er met de zonnepanelen gebeurt als je gaat verhuizen.
Het is niet per definitie nodig om een andere meter aan te schaffen als er zelf elektriciteit wordt opgewekt. Wordt er meer terug geleverd dan verbruikt? Dan is een slimme meter interessanter. Dit is een meter die naast het elektriciteitsverbruik ook de terug geleverde elektriciteit registreert. De slimme meters die nu op de markt zijn registreren allemaal het elektriciteitsverbruik en de terug geleverde elektriciteit. Er wordt dan een terugleververgoeding uitgekeerd voor de energie die aan het net wordt terug geleverd na saldering.