Zonnepanelen Het rendement

Vergelijk vrijblijvend & gratis tot wel 4 offertes
Meer informatie
  • Bespaar tot €750
  • Milieubijdrage
  • Hoger energielabel
Zonnepanelen op veel daken
Zonnepanelen gelegd door Nova Eco

Duurzame energie? De kosten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een van de populairste manieren om je woning te verduurzamen. Zo wek je zelf groene stroom op en bespaar je flink op de energierekening. Maar hoe goed renderen zonnepanelen nou eigenlijk?

Factoren voor rendement op zonnepanelen

Wanneer zonnepanelen maximaal renderen, bespaar je flink op de energiekosten en zijn de verdiensten goed. Er zijn echter wel een paar factoren die invloed hebben op het rendement van zonnepanelen: het type zonnepaneel, de ligging, leeftijd, vuil, weersomstandigheden en seizoenen. Hieronder vind je een tabel met toelichtingen.

Bekijk de tabel

Offertes aanvragen
Invloedrijke factor Toelichting
Type paneel Er zijn drie verschillende soorten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (dunne folie). Het ene paneel rendeert meer dan de ander. voor uitgebreide informatie kan je op elk soort klikken.
Ligging De plek waar de zonnepanelen liggen hebben ook invloed op het rendement. Zo telt de windrichting en de hellingshoek beide mee.
Leeftijd Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 tot 40 jaar mee. De eerste 12 jaar renderen ze het beste. Na een leeftijd van 25 jaar renderen ze ongeveer 85% van het oorspronkelijke rendement. Veel bedrijven geven echter rendementsgarantie. Hierdoor hoef je geen zorgen te hebben om rendementsafname op jonge leeftijd.
Vuil Wij adviseren om de zonnepanelen minimaal één keer per jaar schoon te maken. Doe je dit niet, kan dit ten koste gaan van het rendement.
Weersomstandigheden Zonnepanelen renderen het beste bij een onbewolkte lucht met een temperatuur van 25°C. Dit is echter voor het maximale rendement. Ook zonder deze omstandigheden renderen de panelen bijna maximaal. Een extra optie om toch maximaal te renderen in slechte weersomstandigheden is een optimizer.
Seizoenen (prestatie in winter) In de winter hebben we te maken met een laaghangende zon. Schaduwen van gebouwen of bomen rondom de woning kunnen hierdoor over de panelen vallen. Daarnaast kunnen de panelen die op een plat dak geïnstalleerd zijn een schaduw creëren voor de panelen die daar achter geplaatst zijn. Dit kan worden voorkomen door een gespecialiseerde vakman te kiezen.
Eigen energie met zonnepanelen

Terugverdientijd

De terugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld binnen 10 jaar. Dit wordt onder andere bepaald door de besparing die je doet op de energierekening, het vermogen van de panelen en de levensduur van de panelen. Ook de salderingsregeling heeft hier invloed op. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling namelijk afgebouwd. Nadat je de panelen hebt terugverdient, heb je nog vele jaren voordeel van gratis stroom.

Meer over omvormers
Zonnepaneel op oud dak

Salderen

Momenteel is er ook een salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat de overbodige stroom die je met de zonnepanelen opwekt, teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet. De stroom die je teruglevert wordt op een later moment weggestreept wanneer je op een later moment meer stroom verbruikt dan opwekt. Deze regeling gaat door tot 2023 en wordt vanaf dan langzaam afgebouwd tot 2031.

Vanaf 2031 krijgt een huishouden met zonnepanelen een vaste vergoeding voor het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet. Het doel is om deze vergoeding in te stellen op minimaal 80% van het leveringstarief dat is afgesproken met de energieleveranciers. Benieuwd naar meer informatie over de nieuwe afspraken rondom de salderingsregeling?

Offertes aanvragen
invloed energielabel hypotheek

Kleine ondernemingsregeling (KOR)

Als zonnepaneelhouder ben je ondernemer voor de belastingdienst. dit komt doordat de zonnepanelen stroom opleveren wat meer kan zijn dan jij op dat moment verbruikt. Deze stroom wordt dan automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Daardoor ziet de belastingdienst jou als ondernemer. je kunt dan als kleine ondernemer ervoor kiezen om mee te doen aan de kleine ondernemersregeling (KOR). Maar wat betekent het eigenlijk als je meedoet aan de KOR?

Als je zonnepanelen koopt, kan je een deel van de kosten terugkrijgen. Het gaat in dit geval om het btw-bedrag op de aanschaf en de installatie van de panelen. Hoe je het btw-bedrag kan terugvragen, leggen we graag uit in onze blog. houd er rekening mee dat al deze stappen samen een doorlooptijd hebben van een aantal weken.

Zonnepanelen financieren

Offerte aanvragen voor zonnepanelen

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 4 en 7 jaar. Hierbij is bij de meeste bedrijven een rendementsgarantie van 25 jaar waardoor je, als het meezit, minimaal 15 jaar kunt profiteren van gratis stroom.

Gerelateerde projecten

Bekijk gerelateerde projecten

Veelgestelde vragen

Meer informatie over zonnepanelen

Wat is een terugleververgoeding?

In eerste instantie wordt uw opgewekte energie verrekend met uw verbruik. U ontvangt een terugleververgoeding voor het overschot aan opgewekte energie. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier.

De Consumenten- en Marktautoriteit (ACM) is verantwoordelijk voor het toezicht op de vergoeding. Dit betekent dat het zal beoordelen of de vergoeding redelijk is.

Wat is energie terugleveren?

De slimme meter registreert teruglevering op uw aansluiting. Zo kan je zien hoeveel je koopt en hoeveel je retourneert.

Welke meter is er nodig voor terugleveren?

Voor het terugleveren is een analoge of digitale (slimme) meter nodig.

De analoog neemt automatisch af wanneer er weer stroom wordt geleverd aan het net. Dan hoef je hem niet te vervangen. Voor verrekening wordt de teruglevering in mindering gebracht op het verbruik. Als er alleen saldering zal plaatsvinden,, kan de meter blijven.

Als er meer wordt teruggegeleverd dan vergebruikt, is de slimme meter interessanter. Het is een meter die naast het elektriciteitsverbruik ook de teruggeleverde elektriciteit registreert.

Bij de netbeheerder kan je een slimme meter aanvragen. Vraag dan om een ​​zogenaamde prioriteitsplaatsing. De netbeheerder installeert de slimme meter gratis. Als de slimme meter wordt aangevraagd, kunnen er kosten verbonden zijn aan de installatie. De netbeheerder mag dan maximaal 72,60 euro vragen voor de installatie van de slimme meters inclusief nieuwe gasmeter. Is er geen gasaansluiting? Dan kost het installeren van de slimme meter voor stroom iets minder. Binnen drie maanden plaatst de netbeheerder de slimme meter.

Kan ik zelf opgewekte stroom tijdelijk opslaan?

Het is niet mogelijk de elektriciteit die wordt opwekt, op te slaan op het net en daar op een later moment weer gebruik van te maken. Het is wel mogelijk om de geproduceerde energie op te slaan in een accu. Zo kan de opgeslagen energie later van de accu afgehaald worden. Alleen kan een accu vaak worden aangesloten op één elektrisch apparaat. Dan verliest de accu na verloop van tijd rendement en kan deze vol raken.

Over het algemeen worden zonnepanelen geïnstalleerd en aangesloten op de elektriciteitsmeter. Op deze manier worden alle elektrische apparaten die overdag stroom verbruiken, eerst voorzien van zelfgeproduceerde stroom. Deze energie wordt niet geregistreerd op de meter en afrekening. Teveel geproduceerde energie wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en geregistreerd door de elektriciteitsmeter. Op de jaarafrekening saldeert de energieleverancier geleverde energie met gebruikte energie. Wordt er meer terug geleverd dan er netto verbruikt wordt, dan wordt voor de hoeveelheid terug geleverde elektriciteit een zogenaamde terugleververgoeding betaald. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier.

Wat betreft de netbeheerkosten: ook als er 0 kWh stroom en 0 m³ gas wordt verbruikt, moeten er netbeheerkosten worden betaald.

Wat als ik minder stroom op wek dan verbruik?

Als je minder stroom opwekt dan verbruikt, dan wordt de teruglevering wat het verbruik afgetrokken. Dit wordt salderen genoemd. Indien er verbruik overblijft, wordt dit door de leverancier in rekening gebracht. Alleen over het gesaldeerde verbruik worden leveringstarief en belasting in rekening gebracht.

Een voorbeeld: Door de zonnepanelen op jouw dak wordt er 2200 kWh per jaar opgewekt en je verbruikt zelf 2500 kWh per jaar. Dan brengt de energieleverancier 300 kWh in rekening.