Zonnepanelen De voordelen

Vergelijk vrijblijvend & gratis tot wel 4 offertes
Meer informatie
  • Bespaar tot €750
  • Milieubijdrage
  • Hoger energielabel
Zonnepanelen op veel daken
Zonnepanelen gelegd door Nova Eco

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Welke voordelen brengen zonnepanelen nou eigenlijk met zich mee? Om alle voordelen duidelijk kaart te brengen hebben we drie categorieën gemaakt: de voordelen voor je woning, de financiële voordelen, de voordelen voor het milieu en overige voordelen. Zo weet jij waar je aan toe bent wanneer je zonnepanelen op het dak hebt en welke voordelen je daaruit haalt.

Voordelen voor de woning

De woningwaarde stijgt doordat de woning een hogere index klasse krijgt op het energielabel. Gemiddeld neemt de woningwaarde met €5000 toe. Ook geeft bijna de helft van de woningzoekenden geeft aan dat ze liever een huis kopen waarbij zonnepanelen aanwezig zijn. Ten slotte kunnen woningzoekenden bij veel banken een hogere hypotheek krijgen wanneer ze naar een woning opzoek zijn met zonnepanelen.

Offertes aanvragen
Eigen energie met zonnepanelen

Financiële voordelen

Wanneer je 10 zonnepanelen op het dak hebt, bespaar je al snel tot wel €750 per jaar op energiekosten. Dit zorgt ervoor dat je de zonnepanelen meestal binnen 7 jaar hebt terugverdiend. Daarnaast kan je het overbodige opgewekte stroom terugleveren aan de energieleverancier. De vergoeding die je hiervoor krijgt verschilt echter per leverancier.

Ook zijn er op dit moment interessante subsidies. Deze verschillen echter wel omdat ze niet landelijk maar gemeentelijk gebonden zijn. Ook zijn er andere regelingen per gemeente die de aanschaf van zonnepanelen erg aantrekkelijk maken. Ten slotte kan je het btw-bedrag over de investering terug krijgen. Het gaat in dit geval om een btw tarief van 21%. Klik hier voor meer informatie over het terugvorderen van het btw-tarief.

Zonnepaneel op oud dak

Voordelen voor het milieu

Met zonnepanelen op het dak wek je zelf je stroom op, volledig duurzaam. Daarnaast verlaagt de CO2 uitstoot van jouw woning behoorlijk, want zonnepanelen hebben maarliefst 10 tot 30 keer minder uitstoot dan kolen of gas. Met slechts één zonnepaneel van 250 Wp kun je al zo’n 100 kg CO2 per jaar besparen. Het is helaas waar dat er ook energie nodig is voor het produceren van zonnepanelen. Echter is dit in slechts 2 a 3 jaar weer gecompenseerd door de zonnepaneel. Dit komt onder andere door het hoge rendement.

Offerte aanvragen
invloed energielabel hypotheek

Overige voordelen van zonnepanelen

Als de bovenstaande voordelen nog niet genoeg waren, hebben we hier een paar overige voordelen. Wist je dat zonnepanelen namelijk onderhoudsarm zijn? Het enige wat er hoeft te gebeuren is dat er af en toe een controle moet komen of de panelen wel schoon zijn. Wij adviseren namelijk om ze minimaal één keer per jaar schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen maximaal blijven renderen. Ten slotte hebben zonnepanelen een erg lange levensduur.

De panelen gaan gemiddeld 25 tot 35 jaar mee. Daarbij komt kijken dat de meeste bedrijven garantie tot 25 jaar geven op het rendement van de zonnepanelen.

Offerte aanvragen voor zonnepanelen

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 4 en 7 jaar. Hierbij is bij de meeste bedrijven een rendementsgarantie van 25 jaar waardoor je, als het meezit, minimaal 15 jaar kunt profiteren van gratis stroom.

Gerelateerde projecten

Bekijk gerelateerde projecten

Veelgestelde vragen

Meer informatie over zonnepanelen

Wat is een terugleververgoeding?

In eerste instantie wordt uw opgewekte energie verrekend met uw verbruik. U ontvangt een terugleververgoeding voor het overschot aan opgewekte energie. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier.

De Consumenten- en Marktautoriteit (ACM) is verantwoordelijk voor het toezicht op de vergoeding. Dit betekent dat het zal beoordelen of de vergoeding redelijk is.

Wat is energie terugleveren?

De slimme meter registreert teruglevering op uw aansluiting. Zo kan je zien hoeveel je koopt en hoeveel je retourneert.

Welke meter is er nodig voor terugleveren?

Voor het terugleveren is een analoge of digitale (slimme) meter nodig.

De analoog neemt automatisch af wanneer er weer stroom wordt geleverd aan het net. Dan hoef je hem niet te vervangen. Voor verrekening wordt de teruglevering in mindering gebracht op het verbruik. Als er alleen saldering zal plaatsvinden,, kan de meter blijven.

Als er meer wordt teruggegeleverd dan vergebruikt, is de slimme meter interessanter. Het is een meter die naast het elektriciteitsverbruik ook de teruggeleverde elektriciteit registreert.

Bij de netbeheerder kan je een slimme meter aanvragen. Vraag dan om een ​​zogenaamde prioriteitsplaatsing. De netbeheerder installeert de slimme meter gratis. Als de slimme meter wordt aangevraagd, kunnen er kosten verbonden zijn aan de installatie. De netbeheerder mag dan maximaal 72,60 euro vragen voor de installatie van de slimme meters inclusief nieuwe gasmeter. Is er geen gasaansluiting? Dan kost het installeren van de slimme meter voor stroom iets minder. Binnen drie maanden plaatst de netbeheerder de slimme meter.

Kan ik zelf opgewekte stroom tijdelijk opslaan?

Het is niet mogelijk de elektriciteit die wordt opwekt, op te slaan op het net en daar op een later moment weer gebruik van te maken. Het is wel mogelijk om de geproduceerde energie op te slaan in een accu. Zo kan de opgeslagen energie later van de accu afgehaald worden. Alleen kan een accu vaak worden aangesloten op één elektrisch apparaat. Dan verliest de accu na verloop van tijd rendement en kan deze vol raken.

Over het algemeen worden zonnepanelen geïnstalleerd en aangesloten op de elektriciteitsmeter. Op deze manier worden alle elektrische apparaten die overdag stroom verbruiken, eerst voorzien van zelfgeproduceerde stroom. Deze energie wordt niet geregistreerd op de meter en afrekening. Teveel geproduceerde energie wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en geregistreerd door de elektriciteitsmeter. Op de jaarafrekening saldeert de energieleverancier geleverde energie met gebruikte energie. Wordt er meer terug geleverd dan er netto verbruikt wordt, dan wordt voor de hoeveelheid terug geleverde elektriciteit een zogenaamde terugleververgoeding betaald. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier.

Wat betreft de netbeheerkosten: ook als er 0 kWh stroom en 0 m³ gas wordt verbruikt, moeten er netbeheerkosten worden betaald.

Wat als ik minder stroom op wek dan verbruik?

Als je minder stroom opwekt dan verbruikt, dan wordt de teruglevering wat het verbruik afgetrokken. Dit wordt salderen genoemd. Indien er verbruik overblijft, wordt dit door de leverancier in rekening gebracht. Alleen over het gesaldeerde verbruik worden leveringstarief en belasting in rekening gebracht.

Een voorbeeld: Door de zonnepanelen op jouw dak wordt er 2200 kWh per jaar opgewekt en je verbruikt zelf 2500 kWh per jaar. Dan brengt de energieleverancier 300 kWh in rekening.