Stijgende energieprijzen, wat kan je doen?

De prijzen voor energie en gas schieten omhoog. Heel Nederland heeft er last van, maar wat kan je doen om toch nog wat kosten te besparen? Wij geven je een aantal opties.

Stijgende energieprijzen

Het is zover, de energieprijzen zijn door het dak heen geschoten afgelopen weken. Speciaal voor huishoudens met een gemiddeld tot hoog gasverbruik kunnen een aardige klapper verwachten. Door het stilstaan van de markt door de coronacrisis was het vorig jaar nog vrij aangenaam om gas en stroom af te sluiten met een mooi jaarcontract. Dat is nu niet meer het geval. Het “oude normaal” komt weer om de hoek kijken en zo komt ook langzaam weer de economie weer op gang. Hierdoor zie je niet alleen bij stroom en gas maar ook andere producten een prijsstijging, vooral bij diensten met een variabel tarief.

Als je een variabel energiecontract hebt zal je dus al snel een stijging merken in je energiekosten. Die stijging kan wel oplopen tot 25%. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kan treffen om te gaan besparen op je energierekening, wat hard nodig is.

Compensatie voor de stijgende energieprijzen

Dat is wat we te horen kregen. Het kabinet gaat de portemonnee trekken om een deel van de enorme energierekening te compenseren. Dit zal gemiddeld €400 per huishouden zijn. De compensatie zou voor een jaar zijn en kost aardig wat voor het kabinet.

Er is dus gewerkt aan een compensatie, maar waar komt dat vandaan? Het komt voornamelijk van de energiebelasting. De belastingvermindering zal verhoogd worden tot rond de €230,-. Ook de energietarieven zullen worden verlaagd. Dit zal je niet direct merken, maar zo probeert het kabinet de crisis in ieder geval te beperken. Je krijgt dus niet de €400,- die werd verteld, maar dat ben je jaarlijks minder kwijt aan energie en gas.

Isoleren en verduurzamen

Er komen nog meer extra maatregelen. Het kabinet heeft ongeveer 150 miljoen euro aan de isolatie van woningen uitgezet. Het ligt aan de gemeentes welke inwoners zij kiezen die de subsidie krijgt voor isolatie. Zoals je misschien al hebt gezien, op Prinsjesdag zette het kabinet al zo’n half miljard euro aan de zijkant voor isolatiemaatregelen.

Er werd geïnstrueerd dat de gemeentes de subsidie zo snel mogelijk bij de huishoudens moet krijgen. Het is dus mogelijk dat je nog een voucher of tegoedbon krijgt om je woning te gaan isoleren.

Woningverduurzaming

Met al deze maatregelen houdt het niet op. Je kan zelf ook actie ondernemen. Zoals we zien komen er steeds meer subsidies voor verduurzaming. Pak deze kans!

Je kan zelf verduurzaming door het isoleren van je woning, of het opwekken van eigen energie. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Zo wek je direct je eigen stroom op, alle energie wat je niet gebruikt gaat direct terug naar het net. Dat wordt berekend en zo kan je dus verdienen op je zonnepanelen.

Maar wat leveren zonnepanelen eigenlijk op?

In eerste instantie kan je het vrij simpel berekenen. Je investeert één keer in zonnepanelen op je dak, toch bespaar je elk jaar weer. Elke kilowattuur die je krijgt van je zonnepanelen hoef je niet te betalen aan de energiemaatschappij. Wanneer je zonnepanelen enorm veel energie opleveren, kan dat gewoon teruggeleverd worden aan het net, daarmee verdien je geld. Dat heet de terugleververgoeding.