Top 3 tips om te besparen op je energierekening

Besparen op energie is altijd goed. Je hebt minder kosten maar je stoot ook minder CO2 uit. Je helpt dus niet alleen je energierekening maar ook ons milieu. Er zijn veel simpele dingen die je kan doen om snel te gaan besparen. Lees onze tips en je merkt al gauw verschil.

1. Let op sluipverbruik

Sluipverbruik is misschien een term die je niet vaak tegenkomt. Sluipverbruik is de stroom die gebruikt wordt door een apparaat terwijl die op stand-by staat. Volgens onderzoek gebruikt een apparaat meer dan 70% van zijn energie wanneer het op stand-by staat. Maar hoe weet je of een apparaat stroom verbruikt?

Bij de meeste apparaten is dit makkelijk te zien, bijvoorbeeld het lampje wat brand onder je televisie nadat je hem “uit” hebt gedaan. Of een oplader van je laptop die in het stopcontact zit en warm wordt zonder dat er een laptop is aangesloten. Per jaar kan een televisie wel €40,- gebruiken zonder dat je hem gebruikt. Dat is toch zonde.

Je kan een aantal dingen doen om sluipverbruik te voorkomen. Trek bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact wanneer je een apparaat niet gebruikt. Of zet het apparaat echt uit, niet op stand-by. Je kan ook een stekkerdoos aanschaffen met een schakelaar er op. Als je dan klaar bent met je dag, kan je gewoon het knopje indrukken en gebruikt geen 1 stekker meer stroom die verbonden is aan de stekkerdoos.

2. Gebruik energiezuinige apparaten

Het komt vast wel eens voor dat een huishoudelijk apparaat aan vervanging toe is. Bijvoorbeeld een wasmachine van 15 jaar oud die het toch niet meer zo goed doet. Dat kan gebeuren, maar dit is een kans voor jou. Wanneer je een nieuw huishoudelijk apparaat koopt, zorg dan dat je een energiezuinige variant koopt. Kiezen voor een A+++ apparaat bespaart je direct enorm veel energie.

Vaak wordt er gedacht dat bij huishoudelijk apparaten A+ een enorm energiezuinig apparaat is. Het tegendeel is waar. Vooral bij wasmachines, drogers, koelkasten en vriezers is dit het laagste label. Alhoewel zuinigere apparaten duurder zijn dan minder zuinige apparaten, merk je het verschil in je maandelijkse kosten enorm als het gaat om bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine.

Je kan ook besparen op je energierekening door op het gebruik van een apparaat te letten. Droog bijvoorbeeld je kleren in de zomer buiten op een wasrek in plaats van in de droger die energie verbruikt.

3. Let op kieren en spleten

Deze tip is vrij simpel. In veel oudere woningen kan het nog wel eens gaan tochten, dat is alles behalve comfortabel. Je zet dan ook sneller de thermostaat wat hoger om het huis een graadje warmer te krijgen. Hierdoor gebruik je dus meer energie, logisch. Nog steeds is het niet aangenaam, de tocht. Daarom raden wij je aan om te gaan zoeken naar wat spleten en kieren in je ramen en deuren. Wat al snel helpt is het aanbrengen van tochtstrips bij je deuren en ramen. Je merkt dan al snel verschil. Wanneer je spleten in je kozijnen ziet, kan je ze heel simpel dichtkitten met wat kit. Dit helpt snel te isoleren en is nauwelijks zichtbaar. Zo gebruik je minder stroom om te verwarmen en bespaar je direct op je energierekening.

Meer tips?

Voor meer tips kan je al onze 8 besparingstips bekijken!