Kunnen er zonnepanelen op mijn dak?

Zonnepanelen houden niet van schaduw

De belangrijkste beperking voor zonnepanelen is schaduw. Als het dak een deel van de dag in de schaduw ligt, is de opbrengst van zonnepanelen veel lager dan wanneer ze de hele dag in de zon liggen. Schaduw op één van de panelen verlaagt bij de meeste systemen meteen de opbrengst van het hele systeem. Daar zijn wel oplossingen voor: je kunt elk paneel een eigen omvormer geven (‘micro-omvormers’) of power-optimizers aan elk paneel koppelen.

Misschien goed om te weten: op een plat dak kunnen de panelen schaduw op elkaar werpen (doordat ze niet plat liggen, maar schuin staan). Daarom heb je op een plat dak per vierkante meter (m2) paneel ongeveer 2,3 m2 dak nodig.

Zonnepanelen houden van het zuiden

Een optimaal liggend zonnepaneel krijgt ongeveer 1.675 zonuren per jaar en produceert daarmee jaarlijks 0,88 kWh per wattpiek. Het westen van ons land heeft jaarlijks ongeveer 150 meer zonuren dan het oosten. De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze onder een ideale hoek (35 à 40 graden) op het zuiden gericht liggen. Bij ligging op het oosten of westen is de opbrengst bij deze hellingshoek ongeveer 20 procent lager en op het noorden is die 45 procent lager.

Het financieel rendement bij een oriëntatie op het noorden is te vergelijken met een rente van 3,7 procent op een spaarrekening. Bij een oost- of west-oriëntatie is het financieel rendement te vergelijken met een rente van 5,3 procent op een spaarrekening. Bij panelen die zijn georiënteerd op het zuiden is dit 6 procent. 

De tabel hieronder geeft je een idee van de opbrengst van zonnepanelen onder verschillende hoeken met verschillende liggingen. Op een plat dak kun je zonnepanelen in principe in iedere richting en onder iedere hoek leggen. Ook voor een plat dak geldt: naar het zuiden levert het meeste rendement op.