Verduurzamen bedrijfspand verplicht

Dit is wat je moet weten over het verduurzamen van je bedrijfspand.
Meer informatie
 • Gecertificeerde EP-adviseurs
 • Landelijke dekking
 • Snel geregeld
Energielabel C voor kantoren
Energielabeloverleg op het kantoor

Verduurzamen Bedrijfspand Verplicht: De Weg Naar Energielabel C

In de strijd tegen klimaatverandering en de overgang naar duurzame energie is het verduurzamen van bedrijfspanden een belangrijke stap. Energielabel C voor bedrijfspanden is sinds enkele jaren verplicht, wat betekent dat eigenaren van bedrijfsgebouwen actie moeten ondernemen om aan deze eis te voldoen. In dit artikel leest men meer over de verplichting van het energielabel C, hoe men het energielabel kan berekenen, aanvragen en checken, en welke stappen men kan nemen om de energie-efficiëntie van een bedrijfspand te verbeteren.

Ep-adviseur geeft advies

Energielabel C bedrijfspand verplicht: wat betekent dit?

Vanaf 2023 is het verplicht voor bedrijfspanden met een oppervlakte van meer dan 100 m2 om minimaal energielabel C te hebben. Deze maatregel is genomen om energiebesparing en verduurzaming binnen de vastgoedsector te stimuleren. Het hebben van een energielabel is niet alleen verplicht, maar kan ook een positief effect hebben op de waarde en de aantrekkelijkheid van het pand. Het is dus in het belang van zowel de eigenaren als de gebruikers van bedrijfspanden om aan deze eis te voldoen. Panden die niet aan de verplichting voldoen, riskeren boetes en kunnen zelfs gedwongen worden om aanpassingen te maken om aan de energie-efficiëntie-eisen te voldoen.

Energielabel aanvragen
Energielabel aanvragen 2023

Energielabel berekenen, aanvragen en checken: hoe werkt dat?

Om te weten of een bedrijfspand voldoet aan de eisen van energielabel C, is het essentieel om eerst het huidige energielabel te achterhalen. Dit kan je doen door het energielabel te berekenen, aan te vragen of te checken.

Energielabel berekenen: Om het energielabel van een bedrijfspand te berekenen, dien je de energieprestatie van het pand te beoordelen. Dit wordt gedaan op basis van diverse factoren, zoals isolatie, verwarming, verlichting en het gebruik van duurzame energiebronnen. Er zijn verschillende online tools beschikbaar om een indicatie te krijgen van het huidige energielabel van een pand.

Energielabel checken: Als een pand al eerder is beoordeeld en geregistreerd, kan je het energielabel eenvoudig online checken. Hieronder kan je eenvoudig je energielabel checken.

Energielabel checken
Energielabel check
Check gemakkelijk het energielabel van panden in heel Nederland
Radiator op gas bespaart

Stappen om een bedrijfspand te verduurzamen

Wanneer het energielabel van een bedrijfspand niet voldoet aan de verplichte eisen, zijn er verschillende stappen die je kan nemen om de energie-efficiëntie te verbeteren:

 • Verbeteren van de isolatie: Een goed geïsoleerd pand verliest minder warmte en verbruikt daardoor minder energie. Men kan bijvoorbeeld investeren in dak-, vloer-, en muurisolatie, of in betere beglazing zoals dubbel of triple glas.
 • Verwarming en koeling optimaliseren: Door het installeren van een energiezuinige verwarmings- en koelsysteem, zoals een warmtepomp, kan men het energieverbruik verminderen.
 • Efficiënte verlichting: Het vervangen van oude verlichting door LED-verlichting draagt bij aan een lager energieverbruik. Daarnaast kan het gebruik van bewegingssensoren en timers helpen om energie te besparen.
 • Duurzame energie: Het installeren van zonnepanelen of het gebruik van groene stroom kan bijdragen aan een beter energielabel en verduurzaming van het bedrijfspand.

Het verduurzamen van een bedrijfspand is niet alleen verplicht, maar ook een verstandige investering. Door aan de eisen van energielabel C te voldoen, draag je bij aan een duurzamere toekomst en kan je profiteren van een hogere waarde en aantrekkelijkheid van het pand. Door het energielabel te berekenen, aan te vragen en te checken, krijg je inzicht in de huidige energieprestatie en kan je gerichte stappen ondernemen om het bedrijfspand te verduurzamen.

Soort pand Prijs
Bedrijfspand ‹ 100m² €525,- ex. BTW
Bedrijfspand 100 – 250m² €675,- ex. BTW
Bedrijfspand 251 – 500m² €700,- ex. BTW
Bedrijfspand › 500m² Op aanvraag

Wat kost een energielabel in 2023?

De prijs van een label hangt af van meerdere factoren waaronder pandtype, beschikbare documentatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Heb je al een geregistreerd label voor jouw bedrijfspand? Dan blijft die gewoon geldig totdat de 10 jaren zijn verstreken.

De kosten van een energielabel in 2023 zijn voor een normaal bedrijfspand €525 euro excl. btw. De kosten voor andere bedrijfspanden verschillen. Dit komt voornamelijk door de oppervlakte van de woning.

Veelgestelde vragen

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Welke informatie staat er op het uitgebreide energielabel?

Het uitgebreide energielabel bevat gegevens over de energieprestatie, waaronder de energielabelklasse, het primair fossiel energiegebruik in kWh/m2 per jaar, het aandeel hernieuwbare energie, de oververhitting in de zomer en de warmtebehoefte van de woning. Naast de kenmerken van de woning waarvan de energieprestatie op berekend is, zoals isolatie en installaties, bevat het label ook een adviesrapport. In dit adviesrapport kan je in één oogopslag zien welke maatregelen jouw woning naar een hogere index klasse leiden.

Wat is het hoogste energielabel?

Energielabel A is het meest duurzame, oftewel het hoogste, energielabel. Die kan je zien aan de groene kleur. Een woning met energielabel A is meestal goed geïsoleerd en er is goed nagedacht over energie besparende methoden. De woning beschikt vaak ook over verduurzamingsprojecten zoals: zonnepanelen, warmtepompen of dakisolatie.

Per wanneer is energielabel C verplicht voor kantoren?

Energielabel C is voor kantoren verplicht vanaf 2023. Je kantoor of bedrijfspand moet dan minimaal energielabel c of hoger hebben. Ander mag dit pand niet meer als kantoor worden gebruikt.

Wanneer heb je een energielabel nodig?

Je hebt een energielabel nodig wanneer je je woning of bedrijfspand gaat verkopen of verhuren. Je moet beschikken over een geldig energielabel anders is de kans op een boete enorm. Voor kantoren of bedrijfspanden heb je minimaal energielabel C nodig.

Hoe bereken je een energielabel?

Het energielabel van een woning wordt berekend aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van het dak, de muren en de vloer, de aanwezigheid van dubbel glas, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie. De berekening van het energielabel wordt uitgevoerd door een gecertificeerd energieadviseur. Hieronder volgen de stappen die de energieadviseur neemt om het energielabel van een woning te berekenen:

 • Inspectie: De energieadviseur inspecteert de woning en verzamelt informatie over onder andere de oppervlakte, het bouwjaar, de isolatie, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie.
 • Invoeren gegevens: De verzamelde gegevens worden ingevoerd in een softwareprogramma dat door de overheid is goedgekeurd voor de berekening van energielabels.
 • Berekening: Het softwareprogramma berekent op basis van de ingevoerde gegevens het energielabel van de woning. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de geldende normen en richtlijnen.
 • Advies: Na het berekenen van het energielabel geeft de energieadviseur advies over mogelijke verbeteringen om het energielabel van de woning te verbeteren.
 • Registratie: Het energielabel wordt geregistreerd in de database van de overheid en er wordt een officieel energielabelcertificaat opgesteld dat bij de verkoop of verhuur van de woning aan de nieuwe eigenaar of huurder moet worden overhandigd.

Het energielabel is een belangrijk instrument om de energieprestaties van een woning in kaart te brengen en bewoners te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.

Heb ik een energieadviseur nodig voor een energielabel?

Ja, vanaf 2021 heb je een gecertificeerde energieadviseur nodig voor het registreren van een energielabel.

Vraag hier je energielabel aan

 • Vul vandaag nog het aanvraagformulier in en je ontvangt snel een offerte op maat.
 • Ervaar het gemak van een vrijblijvende offerte met een vaste prijs die kosteloos in je mailbox wordt bezorgd.
 • Je kan het aanbod online accepteren of afwijzen zonder dat je een verklaring hoeft te geven.
 • Zodra je onze offerte accepteert, nemen wij binnen een dag contact met je op om de details af te ronden.
 • In slechts vijf werkdagen hebben wij het energielabel klaar nadat we je huis hebben opgenomen.