Waarom is een energielabel zo belangrijk voor jouw woning?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Om het label van de woning te bepalen wordt door een energieadviseur gekeken naar het type woning, isolatie en verwarming. Energielabels drukken we uit in label A t/m G. Maar, waarom is een energielabel eigenlijk zo belangrijk?

Waarom een energielabel voor jouw woning?

Met een energielabel kunnen potentiële kopers en huurders snel en overzichtelijk zien of een woning energiezuinig is of niet. Dit is erg handig, want een woning met een hoog energielabel heeft verschillende voordelen. Denk hierbij aan een lagere energierekening, hoger wooncomfort en beter voor het milieu. Het energielabel bestaat uit verschillende klassen, die lopen van klasse A (donker groen, zeer zuinig) tot en met klasse G (donker rood, zeer onzuinig). Vanaf 1 januari 2021 is het uitgebreide energielabel verplicht wanneer je de woning wilt verkopen of verhuren.

Overstap van het voorlopige energielabel naar het definitieve energielabel

Het voorlopige energielabel is gebaseerd op schattingen. In de praktijk kan jouw woning afwijken van deze schatting. Het voorlopige energielabel is namelijk gebaseerd op gegevens uit het Kadaster register in combinatie met gegevens van vergelijkbare woningen. Deze vergelijkbare woningen komen uit een onderzoek die in 2006 is uitgevoerd naar het huizenbestand in Nederland.

Definitief energielabel voor je woning aanvragen

Je vraagt een energielabel aan door een afspraak te maken met een van onze vakbekwame energieadviseurs. De adviseur komt bij jou thuis langs en doet in gemiddeld 1 à 2 uur tijd een controle. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen van de woning, de aanwezige isolatie en installaties, zoals warmtepomp en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, het verwarmen van water, ventilatie en koeling. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan. Daarnaast krijg je bij Nova Eco korting op onze duurzaamheidsprojecten.

De prijs van een energielabel hangt af van meerdere factoren waaronder woningtype, beschikbare documentatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Heb je al een geregistreerd energielabel voor jouw woning? Dan blijft die gewoon geldig totdat de 10 jaren zijn verstreken.

Voordelen van een groen energielabel

Een groen label (bijvoorbeeld index klasse A, B of C) zorgt voor extra comfort in jouw woning. Daarnaast heeft het een positief effect op de verkoop van jouw woning. Dankzij het label kan je namelijk aantonen dat de woning erg energiezuinig is.

Nadelen van een slecht energielabel

Een woning met een slecht energielabel (E, F of G) heeft in veel gevallen veel onderhoud of renovatie nodig. Ook valt de energierekening hoger uit dan een woning met een goed energielabel. Dat komt doordat er bijvoorbeeld veel warmte verloren gaat door slechte isolatie. Daardoor moet de verwarmingsketel meer stoken. Daarnaast kan een slecht label nadelige gevolgen hebben als je de woning gaat verkopen. De woning kan namelijk minder waard zijn, omdat potentiële kopers veel onderhoud of renovatie werkzaamheden moeten uitvoeren. Het is dus interessant om je energielabel te verbeteren door het toepassen van verduurzamende maatregelen. Op het energielabel staan ook tips om de woning te verduurzamen. Daarnaast krijg je van onze adviseurs een uitgebreid rapport. Wanneer je een energielabel via Nova Eco aanvraagt, krijg je korting op een van onze woning verduurzamingsprojecten.

Woning verduurzamen?

Bij Nova Eco bieden we alle projecten aan op het gebied van woningverduurzaming die ook terug te vinden zijn op het energielabel. Vraag je via ons jouw energielabel aan? Dan profiteer je automatisch van een uitgebreid adviesrapport van de energieadviseur en korting op onze verduurzamingsprojecten. Wil je meer informatie over deze projecten? Neem dan een kijkje op onze woningverduurzaming pagina.