Waarom is het energielabel verplicht?
Wanneer je van plan bent je huis te gaan verkopen of verhuren, ben je verplicht een energielabel op je woning te hebben. Officieel is je energielabel pas verplicht wanneer de overdracht van de woning plaats vind. Maar dat neemt niet weg dat het verplicht is, maar waarom eigenlijk?
Wat is een energielabel?
Een energielabel is een rapport waarin staat in hoeverre een woning of bedrijf energiezuinig is. Zo wil de overheid zorgen dat woningeigenaren meer energiezuinigere maatregelen nemen voor het pand. Denk hierbij aan isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Bij elke woningoverdracht, verkoop of verhuur is een energielabel verplicht.
Energielabel verplicht
Een energielabel hebben bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning is sinds 2008 al verplicht. Voorheen kon je een energielabel makkelijk aanvragen bij de overheid. Dit is nu niet meer het geval.
De overheid heeft een energielabel voor woningen verplicht gemaakt om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Dit komt door de doelstellingen die zijn gemaakt in het energieakkoord uit 2013. Dit energieakkoord is er om Nederland en Europa duurzaam te maken op gebied van energievoorzieningen.
Zoals we al eerder aangaven, is een energielabel dus verplicht wanneer je een pand gaat verkopen of verhuren. Wanneer dat gebeurd moet er een geldig energielabel aanwezig zijn. Dit wordt sinds 2017 streng gecontroleerd door de inspectie Leefomgeving en transport. Deze organisatie deelt een boete uit wanneer de regels niet worden nageleefd. De boete op het niet hebben van een energielabel kan oplopen tot €20.250,-. Als je de boete wilt voorkomen, zorg dan op tijd voor een energielabel.
Hoe vraag ik een energielabel aan?
Je kunt een energielabel aanvragen door een afspraak te maken met een van onze vakbekwame energieadviseurs. De adviseur komt bij jou thuis langs en doet in gemiddeld 1 à 2 uur tijd een controle.
De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen van de woning, de aanwezige isolatie en installaties, zoals warmtepomp en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, het verwarmen van water, ventilatie en koeling. Zo wordt het label nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.