Wat is een definitief energielabel?

Als huiseigenaar ben je wellicht bekend met het begrip "energielabel". Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is en is verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Maar wat is nu precies een definitief energielabel en waar moet je rekening mee houden? In deze blog leggen we je alles uit.

Wat is een definitief energielabel?

Een definitief energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is op een schaal van A tot en met G. Het label is gebaseerd op diverse factoren, zoals isolatie, ventilatie, verwarming en de aanwezigheid van energiebesparende maatregelen. Het definitieve energielabel is een officieel document dat je kunt aanvragen via de website energielabelvoorwoningen.nl.

Vereisten voor een energielabel

Om een definitief energielabel aan te vragen, moet je beschikken over een energie-index rapport dat is opgesteld door een gecertificeerd energieadviseur. Dit rapport geeft inzicht in de energieprestaties van de woning en is verplicht bij de aanvraag van een energielabel. Houd er rekening mee dat het energie-index rapport maximaal 10 jaar geldig is.

Aanvraagprocedure en geldigheidsduur

Het aanvragen van een energielabel gaat gemakkelijk via de website energielabelvoorwoningen.nl. Na het uploaden van het energie-index rapport, controleert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of het rapport voldoet aan de eisen. Als dit het geval is, ontvang je binnen enkele dagen het definitieve energielabel. Het energielabel is 10 jaar geldig en hoeft niet tussentijds te worden vernieuwd, tenzij er wijzigingen in de woning worden aangebracht die van invloed zijn op de energieprestaties.

Conclusie

Een energielabel is een officieel document dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Om een definitief energielabel aan te vragen, moet je beschikken over een energie-index rapport dat is opgesteld door een gecertificeerd energieadviseur. Het aanvragen van een definitief energielabel gaat gemakkelijk via de website energielabelvoorwoningen.nl en het energielabel is 10 jaar geldig. Zorg er dus voor dat je op tijd een definitief energielabel aanvraagt om te voldoen aan de wettelijke verplichting.