Wat is een energielabel?

Wat is een energielabel en wat heb je er aan?
Energielabel aanvragen
 • Uitgebreid rapport
 • Voorkom een boete
 • Snel geregeld
Energielabel aanvragen 2023
Energielabel verbeteren

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een rapport of label wat laat zien hoe energiezuinig je woning is. Wil je je woning of kantoor verkopen of verhuren? Dan is het verplicht om een energielabel te hebben. Het spreekt voor zich, hoe hoger je label, hoe zuiniger je woning.

Sinds 2015 heeft elke woning in Nederland een voorlopig energielabel gekregen. Dit houdt in dat er toen is opgemeten hoe energiezuinig je woning was. Dit kan natuurlijk zijn veranderd. Je kan bijvoorbeeld zonnepanelen hebben aangeschaft, of isolatie hebben toegevoegd aan je woning. Daarom is het handig om te kijken hoe je er voor staat. Helemaal als je van plan bent je woning te verkopen. Dan raden we je aan om een label aan te vragen.

Wil je weten wat voor energielabel je hebt? Bezoek dan deze website.

Energielabel aanvragen

Is een energielabel verplicht?

Ja, een energielabel is verplicht. Maar dit geldt alleen wanneer je een label nodig hebt. Dus bijvoorbeeld bij het verkopen of verhuren van je woning. Voor de overdracht van een woning of kantoor is het verplicht een energielabel te hebben. Heb je geen geldig label? Dan kun je een boete verwachten van €170,-. Dit is de boeteprijs voor particulieren. Voor rechtspersonen telt de boete maar liefst €340,- Het is overigens wel mogelijk om na de overdracht van een pand het label alsnog te registreren.

Nieuwe regelgeving aanvragen energielabels

Sinds 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om online zelf een energielabel aan te vragen. het is nu verplicht om een EP-adviseur in te schakelen. Deze energieadviseur komt langs in je woning om het label te bepalen.

Waarom een
energielabel aanvragen?

Een energielabel aanvragen hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Inzichtelijk rapport

In je nieuwe energielabelrapport zie je alles wat er in je huis speelt, ook krijg je tips voor wat je eventueel nog beter kan doen.

Woningwaarde stijgt

Op het moment dat je een goed energielabel hebt. Kan je woning wel meer dan €8.000 waard worden.

Weten wat je hebt

Wanneer je een energielabel aanvraagt, weet je precies waar je mee te maken hebt. Je kan zien of je woning verduurzaming nodig heeft of niet.

Energielabel verbeteren

Welke labels zijn er?

Er zijn dus verschillende soorten energielabels. Het hoogste label is label A+++. Dit houdt in dat je woning enorm energiezuinig is. Je woningwaarde is hierdoor ook een stuk hoger. Je verbruikt weinig stroom en gas. Het laagste energielabel is label G. Dit komt niet heel veel meer voor, helemaal niet in nieuwbouwwoningen. Maar als je dit label hebt, valt er veel te doen. Je kan namelijk snel stappen zetten op je label op te krikken naar bijvoorbeeld label C.

Lees hier meer over verschillende soorten energielabels.

Soorten energielabels

Wat kost een energielabel?

Vanaf 1 januari 2021 werd de aanvraag van een energielabel fors duurder. Je was in dit jaar rond de €200 tot €400 kwijt, afhankelijk van het type woning dat je hebt. De reden hiervoor is dat er destijds is ingediend dat een label niet meer online mag worden aangevraagd, maar enkel nog verkregen kan worden door een EP-adviseur langs te laten komen. Deze EP-adviseurs waren destijds schaars en ze kunnen tevens hun eigen prijzen vaststellen, waardoor de kosten voor een label fors toenamen.

Het afgelopen jaar is hier gelukkig verandering in gekomen. Door de flinke toenamen van het aantal EP-adviseurs die een energielabel verschaffen, is de prijs van de labels met maar liefst 7% gedaald. In 2022 ben je daarom gemiddeld zo’n €300 kwijt voor de aanschaf van een label.

Meer over de kosten
Energieadviseur bespreekt kosten van een energielabel

Hoe verloopt de aanvraag van jouw label?

Je kunt bij ons gemakkelijk en goedkoop een energielabel aanvragen. Wij komen bij jou thuis langs en doet in 1 hooguit 2 uur tijd een controle.

Wij nemen de volgende kenmerken van je woning op: de afmetingen van je woning, de aanwezige isolatie en eventuele installaties (warmtepomp en zonnepanelen). Op basis hiervan calculeren wij de hoeveelheid energie die er nodig is voor het verwarmen van je woning, water, ventilatie en koeling. Zo is het label nauwkeurig en hebben we ook verbetermogelijkheden voor je in kaart gebracht. Tot slot komen ook aanbevelingen voor verdere verduurzaming op het label te staan. Een label wordt berekent op de volgende punten:

 • Woningtype
 • Soort glas
 • Verwarming
 • Verduurzaming
 • Bouwjaar
 • Warmwatervoorziening
 • Isolatiematerialen
Energielabel C voor kantoren

Energielabel is niet alleen verplicht voor particulieren

Energielabels zijn ook verplicht voor kantoren en bedrijfspanden. Als je een kantoor of pand gaat verkopen of verhuren, is het sinds 2015 verplicht om een label te kunnen overhandigen. Net als bij particulieren is een label is maximaal 10 jaar geldig. Een label is in principe verplicht voor elk soort gebouw wat toegankelijk is via een deur, balie, hal of entree. Dit geldt dus ook voor kantoren, bedrijfspanden, winkelpanden, gemeentes, etc.

Zakelijke energielabels

Vraag goedkoop jouw energielabel aan

Vul je gegevens in en maak goedkoop een afspraak voor het opnemen van jouw label.

Veelgestelde vragen

Wat is het hoogste energielabel?

Energielabel A is het meest duurzame, oftewel het hoogste, energielabel. Die kan je zien aan de groene kleur. Een woning met energielabel A is meestal goed geïsoleerd en er is goed nagedacht over energie besparende methoden. De woning beschikt vaak ook over verduurzamingsprojecten zoals: zonnepanelen, warmtepompen of dakisolatie.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Wat heeft het nieuwe energielabel voor voordelen?

Het energielabel zal in de eerste plaats een betere bepaling van de energieprestatie geven. Daarnaast geeft het label de mogelijkheden om het comfort te verhogen en energiekosten te verlagen. Tot slot is een nieuw energielabel verplicht bij verkoop en verhuur van woningen en utiliteitsgebouwen.

Per wanneer is energielabel C verplicht voor kantoren?

Energielabel C is voor kantoren verplicht vanaf 2023. Je kantoor of bedrijfspand moet dan minimaal energielabel c of hoger hebben. Ander mag dit pand niet meer als kantoor worden gebruikt.

Wanneer heb je een energielabel nodig?

Je hebt een energielabel nodig wanneer je je woning of bedrijfspand gaat verkopen of verhuren. Je moet beschikken over een geldig energielabel anders is de kans op een boete enorm. Voor kantoren of bedrijfspanden heb je minimaal energielabel C nodig.