Wat is een EP-adviseur?

Wat is een EP-adviseur en hoe gaat hij te werk?
Meer informatie
 • Gecertificeerde EP-adviseurs
 • Landelijke dekking
 • Energieprestatieadviseur
Energielabel particulier 2022
EP-adivseur controleert het energielabel

Wat is een EP-adviseur?

Een energieprestatie-adviseur, oftewel EP-adviseur, is een specialist in het beoordelen van de energieprestatie van woningen en gebouwen. Een EP-adviseur onderzoekt het energieverbruik en de mogelijke verbeteringen om de energie-efficiëntie te verhogen. Deze adviseur kan ook helpen bij het opstellen van een energielabel, het aanvragen van subsidies en het adviseren over energiebesparende maatregelen.

 

Ep-adviseur geeft advies

Wat doet een EP-adviseur?

Een energieprestatie-adviseur heeft verschillende taken. Ten eerste moet de adviseur een opname doen van de woning of het gebouw. Hierbij worden de kenmerken van het pand in kaart gebracht, zoals het bouwjaar, de grootte, de indeling en de aanwezigheid van isolatiemateriaal. De adviseur meet ook de oppervlakte en het volume van het pand en inspecteert de installaties, zoals de verwarmingsketel en de ventilatie.

Op basis van de opname berekent de EP-adviseur de energieprestatie van het pand. Dit wordt weergegeven in een energielabel, dat aangeeft hoe energiezuinig het pand is. Het energielabel loopt van A tot en met G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst. De adviseur geeft ook advies over mogelijke verbeteringen, zoals het aanbrengen van isolatie, het vervangen van ramen en het installeren van zonnepanelen.

Energielabel aanvragen
Boete energielabel kost geld

Hoe lang duurt een opname van een energielabel?

De duur van een energielabel opname kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en complexiteit van de woning en de beschikbaarheid van de energieprestatieadviseur. Over het algemeen duurt een energielabel opname gemiddeld tussen de 1 en 3 uur.

Tijdens de opname zal de energieprestatieadviseur de woning grondig inspecteren en gegevens verzamelen over bijvoorbeeld de isolatie, verwarmingssystemen, ventilatie en verlichting. Op basis van deze gegevens zal de adviseur een energie-index berekenen en het energielabel opstellen.

Na de opname zal de adviseur de gegevens verwerken en het energielabel opstellen. Dit kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van de omvang van de opname en de drukte bij de adviseur. In de meeste gevallen zal het energielabel binnen enkele dagen tot een week na de opname beschikbaar zijn.

Radiator op gas bespaart

Hoe kunt u besparen in een huis met energielabel G?

Het nemen van energiebesparende maatregelen in een huis met energielabel G kan in eerste instantie een forse uitgave zijn, maar het zal zichzelf snel terugverdienen. Bovendien zijn er diverse subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar om deze investeringen te bekostigen. Isolatie van de vloer, het dak en de muren, het vervangen van enkel glas door HR++ en de aanschaf van een nieuwe cv-ketel zijn enkele voorbeelden van maatregelen die u kunt nemen om te besparen op energiekosten in een huis met energielabel G. Door het nemen van deze maatregelen, verbetert u

Type pand Tarief
Appartement €260,-
Eengezinswoning €285,-
Vrijstaande woning €320,-
Nieuwbouw €365,-
Bedrijfspand ‹ 100m² €525,- ex. BTW
Bedrijfspand 100 – 250m² €675,- ex. BTW
Bedrijfspand 251 – 500m² €700,- ex. BTW
Bedrijfspand › 500m² Op aanvraag

Wat kost een energielabel in 2023?

De prijs van een label hangt af van meerdere factoren waaronder woningtype, beschikbare documentatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Heb je al een geregistreerd label voor jouw woning? Dan blijft die gewoon geldig totdat de 10 jaren zijn verstreken.

De kosten van een energielabel in 2023 zijn voor een normale woning €285 euro. De kosten voor andere woningen verschillen. Dit komt voornamelijk door de oppervlakte van de woning.

Veelgestelde vragen

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Welke informatie staat er op het uitgebreide energielabel?

Het uitgebreide energielabel bevat gegevens over de energieprestatie, waaronder de energielabelklasse, het primair fossiel energiegebruik in kWh/m2 per jaar, het aandeel hernieuwbare energie, de oververhitting in de zomer en de warmtebehoefte van de woning. Naast de kenmerken van de woning waarvan de energieprestatie op berekend is, zoals isolatie en installaties, bevat het label ook een adviesrapport. In dit adviesrapport kan je in één oogopslag zien welke maatregelen jouw woning naar een hogere index klasse leiden.

Wat is het hoogste energielabel?

Energielabel A is het meest duurzame, oftewel het hoogste, energielabel. Die kan je zien aan de groene kleur. Een woning met energielabel A is meestal goed geïsoleerd en er is goed nagedacht over energie besparende methoden. De woning beschikt vaak ook over verduurzamingsprojecten zoals: zonnepanelen, warmtepompen of dakisolatie.

Wat betekent energielabel woning?

Een energielabel voor een woning is een rapport wat laat zien hoe energiezuinig een woning is. Woningeigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Dit geldt ook als woningeigenaren een nieuwe woning gaanlaten bouwen.

Vraag hier je energielabel aan

 • Vul vandaag nog het aanvraagformulier in en je ontvangt snel een offerte op maat.
 • Ervaar het gemak van een vrijblijvende offerte met een vaste prijs die kosteloos in je mailbox wordt bezorgd.
 • Je kan het aanbod online accepteren of afwijzen zonder dat je een verklaring hoeft te geven.
 • Zodra je onze offerte accepteert, nemen wij binnen een dag contact met je op om de details af te ronden.
 • In slechts vijf werkdagen hebben wij het energielabel klaar nadat we je huis hebben opgenomen.