Wat kost een energielabel?

Een energielabel is verplicht, maar wat kost een energielabel?
Energielabel aanvragen
 • Inzichtelijk rapport
 • Snel geregeld
 • Kortingen op projecten
Energieadviseur bespreekt kosten van een energielabel
Ep-adviseur geeft advies

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een rapport in hoeverre een woning of bedrijf energiezuinig is. Zo wil de overheid zorgen dat woningeigenaren meer energiezuinigere maatregelen nemen voor het pand. Denk hierbij aan isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Bij elke woningoverdracht, verkoop of verhuur is een energielabel verplicht.

Wat kan de boete van het energielabel kosten

Op het moment dat je je woning gaat verkopen of verhuren moet je dus een energielabel hebben. Het maakt niet uit of het energielabel A is of energielabel F. Als jou woning geen energielabel heeft op moment van woningoverdracht, riskeer je een boete. Die boete is vanaf 1 november 2021 voor een particuliere woningverkoper €435,-. Als een bedrijf een woning verkoopt dan is de boete €870,-. Deze bedragen gelden per verkochte woning zonder definitief energielabel.

wat kost de boete?
Energielabel woning

Hoe vraag je een energielabel aan?

Iedere woningeigenaar kan een energielabel aanvragen. Bij Nova Eco kan dit heel simpel door ons contactformulier in te vullen. Na je aanvraag te hebben bekeken sturen wij je een offerte op. Wanneer je akkoord gaat met de offerte kunnen we een afspraak inplannen met een energieadviseur bij jou in de regio.

De energieadviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen van de woning, de aanwezige isolatie en installaties, zoals warmtepomp en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, het verwarmen van water, ventilatie en koeling. Zo wordt het label nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

Energielabel aanvragen
Energielabel aanvragen 2023

Wat kan een energielabel kosten?

Zoals verteld, is het sinds begin 2021 verplicht om een energielabel te hebben voor je woning of bedrijfspand. Maar wat kost het? De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €290,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €600,-.
Besparen op je energierekening door LED lampen

Voordelen van een energielabel

Naast het feit dat een energielabel verplicht is brengt het natuurlijk ook voordelen met zich mee. Hier even de voordelen in het kort:

 • De waarde van je woning stijgt direct.
 • Je verkoopt je woning veel sneller
 • Een hoger energielabel zorgt voor energiebesparing
 • Korting op verduurzamingsprojecten

Woningwaarde

Het is heel simpel, hoe hoger je energielabel hoe hoger de waarde van je woning. Heb je een hoog energielabel zoals energielabel A, dan kan de waarde van je woning al snel met €800,- euro verhogen. Dit werkt ook omgekeerd, heeft jouw woning een laag energielabel, dan is je woning misschien wel een stuk minder waard. Je woning wordt dan ook sneller verkocht wanneer je een hoog energielabel hebt.

Energielabel met spoed aanvragen

Energielabel voor je woning is verplicht

Een energielabel is verplicht wanneer je een woning gaat verkopen of verhuren. Voorheen was het mogelijk dat je een voorwaardelijke geldstraf kreeg en de tijd kreeg om een energielabel aan te schaffen. Tegenwoordig is d at anders, je krijgt direct een boete wanneer je geen energielabel hebt.

De overheid heeft een energielabel voor woningen verplicht gemaakt om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Dit komt door de doelstellingen die zijn gemaakt in het energieakkoord uit 2013. Dit energieakkoord is er om Nederland en Europa duurzaam te maken op gebied van energievoorzieningen.

Energielabel aanvragen

Bekijk wat een energielabel kan kosten

Vul je gegevens in en maak direct een afspraak voor het opnemen van jouw energielabel.

Veelgestelde vragen

Over Energielabels

Hoe lang is het energielabel geldig?

Het nieuwe energielabel is 10 jaar geldig. Je hoeft pas een nieuw energielabel aan te vragen wanneer die jaren zijn verstreken.

Wat heeft het nieuwe energielabel voor voordelen?

Het energielabel zal in de eerste plaats een betere bepaling van de energieprestatie geven. Daarnaast geeft het label de mogelijkheden om het comfort te verhogen en energiekosten te verlagen. Tot slot is een nieuw energielabel verplicht bij verkoop en verhuur van woningen en utiliteitsgebouwen.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Heb ik een energieadviseur nodig voor een energielabel?

Ja, vanaf 2021 heb je een gecertificeerde energieadviseur nodig voor het registreren van een energielabel.