Welke energielabels zijn er?

Verschillende soorten energielabel en de waarde daarvan.
Meer over soorten labels
  • Woningwaarde
  • Verduurzamen
  • Labelplicht
Energielabel verplicht

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een rapport of label wat laat zien hoe energiezuinig je woning is. Wil je je woning of kantoor verkopen of verhuren? Dan is het verplicht om een energielabel te hebben. Het spreekt voor zich, hoe hoger je label, hoe zuiniger je woning. Hier lees je welke energielabels er zijn.

Sinds 2015 heeft elke woning in Nederland een voorlopig energielabel gekregen. Dit houdt in dat er toen is opgemeten hoe energiezuinig je woning was. Dit kan natuurlijk zijn veranderd. Je kan bijvoorbeeld zonnepanelen hebben aangeschaft, of isolatie hebben toegevoegd aan je woning. Daarom is het handig om te kijken hoe je er voor staat. Helemaal als je van plan bent je woning te verkopen. Dan raden we je aan om een label aan te vragen.

Wil je weten wat voor energielabel je hebt? Bezoek dan deze website.

 

Energielabel aanvragen
Energielabel A

Energielabel A

Het leven in een energiezuinige wereld wordt steeds belangrijker. Dat zien we overal terug. Wanneer je energiezuing leeft en je woning ook zo hebt ingericht. Dan heb je meestal een hoog label. Dit is dan waarschijnlijk energielabel A.

Heeft jouw woning label A? Dan heb je een zeer energiezuinige woning. Je beschikt dan ook direct over het beste energielabel. De donkergroene. Je hebt energielabel A wanneer er in jouw woning aan allerlei manieren is gedacht om te gaan besparen. Waarschijnlijk heb je zonnepanelen en isolatie. Misschien heb je ook wel een warmtepomp in plaats van een CV-ketel.

Meer over energielabel A

Energielabel B

Energielabel B is het op een na zuinigste energielabel dat toegekend kan worden aan je woning. Dit label staat voor een laag energieverbruik. Je woning voldoet bij label B aan de meeste punten op het gebied van duurzaamheid. Een woning met energielabel B is in ieder geval voorzien van dubbel glas en zeer goede vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.

Meer over energielabel B
Energielabel C voor kantoren

Energielabel C

Wanneer aan jouw woning energielabel C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft. Energielabel C is na de energielabels A en B de laatste die zich bevindt in de ‘groene’ klasse. Wanneer jouw woning dit label heeft, is die redelijk goed geïsoleerd. De woning beschikt minimaal over dubbelglas, maar de vloer-, dak- en spouwmuurisolatie is nog niet optimaal. Op dit moment heeft al meer dan de helft van de woningen in Nederland energielabel C of hoger.

Meer over energielabel C
Energielabel D

Energielabel D

Energielabel D is het eerste label dat niet binnen de ‘groene’ categorie valt. Wanneer jouw woning energielabel D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen energielabel hebben. In Nederland is nog steeds energielabel D het gemiddelde voor woningen. Er zijn echter veel mogelijkheden om snel en makkelijk de woning tot een hoger energielabel te tillen.

Je kan je energielabel snel verhogen, doe dit door middel van het laten installeren van zonnepanelen.

Meer over energielabel D
Energielabel E

Energielabel E

Wanneer energielabel E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik. Veel warmte gaat verloren doordat de isolatie slecht is. Ook zijn er meestal weinig energiebesparende maatregelen genomen. Er zijn dus nog veel verbeterpunten om al snel en makkelijk aan een hoger energielabel te komen.

Wanneer je naar energielabel A wilt moet er nog wel wat gebeuren. Dit valt wel aan te raden want er zitten flink wat voordelen aan energielabel A. Je woningwaarde stijgt direct wanneer je energielabel A hebt. Er wordt geschat dat je woning tot wel €8.000 meer waard kan zijn dan een woning met energielabel G. Plus het feit dat huizen met energielabel A gemiddeld 2 maanden korten op de markt staan omdat ze sneller verkocht worden.

Meer over energielabel E
Energielabel F

Energielabel F

Wanneer aan jouw woning energielabel F toegekend is, behoort het samen met energielabel G tot de minst zuinige woningen in Nederland. Energielabel F is het op een na laagste energielabel. Dit betekend dat er nauwelijks energiebesparende maatregelen aan de woning zijn gedaan. Het energieverbruik ligt daardoor ook erg hoog. De isolatie van de woning is erg matig, waardoor veel warmte verloren gaat. De energiekosten van een woning met energielabel F zijn in verhouding tot ‘groene’ labels erg hoog.

Meer over energielabel F
Energielabel G

Energielabel G

Energielabel G is één van de meest onzuinige energielabels dat een woning kan hebben. Een huis met een energielabel G is een verspilling van energie, wat leidt tot hoge kosten. Bij verkoop is het bedrag van een woning met label G veel lager dan dat van een vergelijkbare woning met energielabel D. Daarom is het verstandig om energiebesparende maatregelen te nemen. De energielabels E, F en G kan je herkennen aan de kleur rood. Probeer daarom je woning op te waarderen naar minimaal Energielabel D.

Meer over energielabel G
Energieadviseur bespreekt kosten van een energielabel

Hoe verbeter ik mijn energielabel?

Er zijn al gauw een aantal dingen die je kan doen om je energielabel te verbeteren. Om te beginnen met de beste optie gaan we even kijken naar isolatie. Er zijn veel verschillende soorten isolatiemogelijkheden, denk aan dak-, vloer-, en spouwmuurisolatie. Dit samen kan al zorgen dat je energielabel flink omhoog springt. Dit komt omdat je enorm veel bespaart op je energierekening. Je betaald al gauw de helft minder aan stroom en gas wanneer je woning goed is geïsoleerd. Meestal heb je dan al energielabel A of B.

Energielabel verbeteren

Vraag direct jouw energielabel aan

Vul je gegevens in en maak direct een afspraak voor het opnemen van jouw energielabel.