Wie mag een energielabel afgeven voor een woning?

Hoe kom je aan je energielabel en wie geeft hem voor je af?
Energielabel aanvragen
 • Overal aanvragen
 • Gecertificeerde EP-adviseur
 • Inzichtelijke labels
EP-adivseur controleert het energielabel

Label jouw woning

Snel je energielabel aanvragen in 3 stappen.

1

Vul jouw gegevens in

Vul het formulier volledig in. Deze wordt door ons direct verwerkt.

2

Maak een afspraak

Wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op om een afspraak te maken. Het controleren van de woning duurt doorgaans 1 uur.

3

Ontvang jouw energielabel

Het rapport wordt vervolgens verwerkt en je ontvangt energielabel met een uitgebreid adviesrapport.

Energielabel aanvragen 2023

Waarom een energielabel aanvragen?

Met een energielabel kunnen potentiële kopers en huurders snel en overzichtelijk zien of een woning energiezuinig is of niet. Dit is erg handig, want een woning met een hoog label heeft verschillende voordelen. Denk hierbij aan een lagere energierekening, hoger wooncomfort en beter voor het milieu.

Het label bestaat uit verschillende klassen, die lopen van klasse A (donker groen, zeer zuinig) tot en met klasse G (donker rood, zeer onzuinig). Vanaf 1 januari 2021 is het uitgebreide label verplicht wanneer je de woning wilt verkopen of verhuren.

Daarnaast kan je ook zien welke energiebesparende maatregelen voor jouw woning van toepassing kunnen zijn, zoals het plaatsen van zonnepanelen of dakisolatie. Wanneer je jouw huis of pand gaat verkopen of gaat verhuren, is een geldig energielabel verplicht. Heb je die niet, dan riskeer je een boete.

Energielabel aanvragen
Energielabel particulier 2022

Wie mag een energielabel afgeven?

De energieadviseur of energielabel keurder mag een energielabel afgeven. De adviseur die het energielabel van jouw woning komt opnemen regelt ook jouw label rapport. Zodra de EP-adviseur het volledige energielabel klaar heeft, wordt deze in het kadaster van energielabels gezet. Zo weet de staat dus ook welk energielabel jouw woning heeft. Dit is belangrijk voor de waarde van het huis of het uitvoeren van verduurzamende maatregelen.

Alleen EP-adviseurs met een BRL9500 certificaat mogen een energielabel afgeven. Na uitgifte van jouw energielabel is deze 10 jaar geldig, voor nu hebben alle woningen sinds 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Je kan je energielabel vinden op energielabel.nl.

 

Vraag hier je energielabel aan

Vul je gegevens in en maak goedkoop een afspraak voor het opnemen van jouw label.

Veelgestelde vragen

Vergestelde vragen over energielabels en afgifte daarvan.

Wat is het hoogste energielabel?

Energielabel A is het meest duurzame, oftewel het hoogste, energielabel. Die kan je zien aan de groene kleur. Een woning met energielabel A is meestal goed geïsoleerd en er is goed nagedacht over energie besparende methoden. De woning beschikt vaak ook over verduurzamingsprojecten zoals: zonnepanelen, warmtepompen of dakisolatie.

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Hoe lang duurt het aanvragen van een energielabel?

Het aanvragen van een energielabel bij Nova Eco duurt niet lang. Vanaf jouw aanvraag gaan we direct een offerte op maat maken. Op het moment dat jij akkoord gaat met de offerte plannen we een datum van opname in. De opname van een energielabel duurt meestal een klein uurtje.

Na de opname krijg jij binnen een week het volledige energierapport opgestuurd met huidige energielabel.

Hoe lang is het energielabel geldig?

Het nieuwe energielabel is 10 jaar geldig. Je hoeft pas een nieuw energielabel aan te vragen wanneer die jaren zijn verstreken.