Woningzoekers kijken kritisch naar een energielabel

Let op: betaal niet teveel voor een woning met energielabel F.
Energielabel checken
  • Energielabel aanvragen
  • Snel geregeld
  • Energielabel checken
Energielabel woning
Energielabel bij Nova Eco

Kritisch op energielabels

In de afgelopen zes maanden beschouwen mensen energielabels steeds meer als een essentiële factor bij het zoeken naar een huis op Funda. Ruwweg twee derde van de huidige zoekopdrachten geeft aan streng te zijn over wat als “gunstig” wordt beschouwd Als u al energiemaatregelen heeft genomen en een huis verkoopt, moet je dan nog overwegen een nieuw energielabel aan te vragen?

Als je je huis op de markt brengt, is het verkrijgen van een definitief energielabel essentieel. Tot 2021 was het verkrijgen van dit label eenvoudig en betaalbaar – het kon online worden gedaan tegen minimale kosten voor maximaal tien jaar. Maar als je na die tijd zonnepanelen, warmtepompen, extra isolatie of nieuwe deuren/ramen hebt geïnstalleerd? Dan levert dat vaak “labelstappen” op die uw aanbieding aantrekkelijker en opvallender kunnen maken voor potentiële kopers. Om een nieuw energielabel te verkrijgen, moet je nu een gekwalificeerde energieadviseur inhuren die uw huis komt inspecteren. De kosten van dit proces kunnen variëren tussen 260 en 320 euro, afhankelijk van de grootte van je huis, de beschikbare documenten voor inspectie en de tijd die zij daarvoor nodig hebben.

Heb je een energielabel?
Energielabel check
Check gemakkelijk het energielabel van panden in heel Nederland
Ep-adviseur geeft advies

Woning verduurzaamd? Zeker een energielabel aanvragen?

Uit het onderzoek van Funda blijkt dat bijna 90% van de potentiële kopers denkt dat een huis met een uitstekend label meer waard is dan een huis met een slechte beoordeling. Nog belangrijker is dat de groep die goede labels nu “zeer belangrijk” vindt, in een half jaar tijd bijna is verdubbeld – van 27% naar 56%. Dit toont aan hoe essentieel het is voor huiseigenaren om gunstige beoordelingen te hebben bij de verkoop van hun huis.

Energielabel aanvragen
Energielabel voor woning met zonnepanelen

Waarom een energielabel aanvragen?

De perceptie van energielabels lijkt te veranderen. In maart beschouwde 25% een woning met een E-rating als inefficiënt, maar in september was deze mening gedaald en was het aantal mensen dat vond dat een woning ten minste een B-rating of beter moest hebben met meer dan 10% gestegen. Deze ongunstige kijk op energie-efficiëntie heeft belangrijke gevolgen voor verkopers.

Zelf energielabel berekenen tool

Hoge energielabels scoren beter

Op dit moment verschijnen woningen of appartementen met energielabel A bijna 25% vaker in de zoekresultaten dan die met label G. Verrassend genoeg krijgt geen van beide typen vaak de meeste vragen; huizen/appartementen met label D en E krijgen doorgaans de meeste contactaanvragen. Het is mogelijk dat deze trend in de loop der tijd verandert; in maart van dit jaar waren het echter nog steeds de woningen met het label G die de meeste vragen kregen.

Als je je huis wilt verkopen en het is energiezuiniger geworden sinds de laatste evaluatie, dan is het waarschijnlijk een slimme zet om een nieuwe inspectie met een verbeterd label te laten uitvoeren. Immers, tweederde van de potentiële kopers beschouwen dit kenmerk als zeer waardevol bij het maken van hun beslissing!

 

Energielabel aanvraagformulier

  • Dien je aanvraag in en ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.
  • Profiteer van een vaste, scherpe en vrijblijvende prijsopgave, rechtstreeks in je mailbox.
  • Offerte geaccepteerd? Dan nemen we binnen een dag contact op om een afspraak te maken.
  • Je ontvangt je energielabel al binnen 5 werkdagen na inspectie.