WWS punten energielabel 2023

Lees hier meer over de wws punten energielabel 2023
Meer informatie
 • Woningwaarde stijgt
 • Snel geregeld
 • Goedkoop
Je woning verduurzamen met zonnepanelen
De invloed van energielabel A en hoger op uw maandlasten en verkoopprijs woning

Nieuwe bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen

Vanaf 1 januari 2023 zal het energielabel van woningen worden aangepast. Er komt dan een nieuwe bepalingsmethode voor de energieprestatie van woningen, die gebaseerd is op de zogenaamde NTA 8800-norm. Dit heeft ook gevolgen voor de WWS punten van woningen. In deze tekst leggen we uit wat de nieuwe bepalingsmethode inhoudt en wat dit betekent voor de WWS punten van woningen.

De NTA 8800 is een nieuwe bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen. Deze bepalingsmethode vervangt de oude Energie-Index (EI) en het energielabel. De NTA 8800 kijkt niet alleen naar de energiezuinigheid van de woning, maar ook naar het binnenklimaat, de ventilatie en de zomercomfort. Dit betekent dat er meer factoren worden meegenomen in de bepaling van de energieprestatie van een woning.

Energielabel zelf berekenen

Gevolgen van WWS punten energielabel 2023

De nieuwe bepalingsmethode heeft ook gevolgen voor de WWS punten van woningen. De WWS punten geven aan hoeveel punten een woning scoort op verschillende kenmerken, zoals de oppervlakte, het aantal kamers en de energieprestatie. De energieprestatie van een woning wordt op dit moment bepaald aan de hand van het energielabel. In de nieuwe situatie zal de energieprestatie worden bepaald aan de hand van de NTA 8800-norm.

Dit heeft als gevolg dat de WWS punten van sommige woningen zullen veranderen. Zo kan het zijn dat een woning die nu een A-label heeft, in de nieuwe situatie een lager energielabel krijgt en dus minder WWS punten. Het kan ook zijn dat een woning die nu een D-label heeft, in de nieuwe situatie een hoger energielabel krijgt en dus meer WWS punten. Het exacte effect op de WWS punten zal per woning verschillen en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de bouwkundige staat van de woning en de aanwezige installaties.

Energielabel aanvragen
Energielabel woning

WWS punten energielabel 2024

Vanaf 1 januari 2024 zal de nieuwe bepalingsmethode verplicht zijn voor alle woningen. Dit betekent dat vanaf die datum de WWS punten van woningen zullen worden gebaseerd op de energieprestatie volgens de NTA 8800-norm. Het is dus belangrijk om als woningeigenaar op de hoogte te zijn van de nieuwe bepalingsmethode en wat dit betekent voor de WWS punten van de woning.

In conclusie zal de nieuwe bepalingsmethode voor de energieprestatie van woningen vanaf 1 januari 2023 gevolgen hebben voor de WWS punten van woningen. Het is belangrijk om als woningeigenaar op de hoogte te zijn van deze veranderingen en de mogelijke gevolgen voor de WWS punten van de woning. Door op tijd actie te ondernemen om de energieprestatie van de woning te verbeteren, kan worden voorkomen dat de WWS punten dalen en de huurprijs wordt verlaagd.

Type pand Tarief
Appartement €260,-
Eengezinswoning €285,-
Vrijstaande woning €320,-
Nieuwbouw €365,-
Bedrijfspand ‹ 100m² €525,- ex. BTW
Bedrijfspand 100 – 250m² €675,- ex. BTW
Bedrijfspand 251 – 500m² €700,- ex. BTW
Bedrijfspand › 500m² Op aanvraag

Wat kost een energielabel in 2023?

De prijs van een label hangt af van meerdere factoren waaronder woningtype, beschikbare documentatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Heb je al een geregistreerd label voor jouw woning? Dan blijft die gewoon geldig totdat de 10 jaren zijn verstreken.

De kosten van een energielabel in 2023 zijn voor een normale woning €285 euro. De kosten voor andere woningen verschillen. Dit komt voornamelijk door de oppervlakte van de woning.

Veelgestelde vragen

Wat kost een energielabel?

De kosten worden verdeeld door een aantal factoren. Het ligt natuurlijk aan de M² van je woning en aan wat voor woning je hebt.

 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor particuliere aanvragen vanaf €260,-.
 • Bij Nova Eco beginnen de kosten van een energielabel voor zakelijke aanvragen vanaf €550,-.

Welke energielabels zijn er?

Je hebt standaard 7 verschillende soorten energielabels. Hieronder vind je welke energielabels toegekend kunnen worden aan woningen of bedrijfspanden.

 • Energielabel A: Label A is het hoogste label wat aan een woning toegekend kan worden.
 • Energielabel B: Label B is het op een na zuinigste label dat toegekend kan worden aan je woning.
 • Energielabel C: Wanneer aan jouw woning label C toegekend is, betekent dit dat jouw woning een redelijk laag energieverbruik heeft.
 • Energielabel D: Wanneer jouw woning label D heeft, verbruikt jouw woning vrij veel energie vergeleken met woningen die een groen label hebben.
 • Energielabel E: Wanneer label E aan jouw woning is toegekend, heeft jouw woning een relatief hoog energieverbruik.
 • Energielabel F: Als jouw woning label F heeft. Zit je bijna onderin de categorie en heeft jouw woning een hoog energieverbruik.
 • Energielabel G: Wanneer jouw woning label G heeft. Zit je onderaan de klasse en leef je het minst energieneutraal.

 

Welke informatie staat er op het uitgebreide energielabel?

Het uitgebreide energielabel bevat gegevens over de energieprestatie, waaronder de energielabelklasse, het primair fossiel energiegebruik in kWh/m2 per jaar, het aandeel hernieuwbare energie, de oververhitting in de zomer en de warmtebehoefte van de woning. Naast de kenmerken van de woning waarvan de energieprestatie op berekend is, zoals isolatie en installaties, bevat het label ook een adviesrapport. In dit adviesrapport kan je in één oogopslag zien welke maatregelen jouw woning naar een hogere index klasse leiden.

Wat is het hoogste energielabel?

Energielabel A is het meest duurzame, oftewel het hoogste, energielabel. Die kan je zien aan de groene kleur. Een woning met energielabel A is meestal goed geïsoleerd en er is goed nagedacht over energie besparende methoden. De woning beschikt vaak ook over verduurzamingsprojecten zoals: zonnepanelen, warmtepompen of dakisolatie.

Wat betekent energielabel woning?

Een energielabel voor een woning is een rapport wat laat zien hoe energiezuinig een woning is. Woningeigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Dit geldt ook als woningeigenaren een nieuwe woning gaanlaten bouwen.

Vraag hier je energielabel aan

 • Vul vandaag nog het aanvraagformulier in en je ontvangt snel een offerte op maat.
 • Ervaar het gemak van een vrijblijvende offerte met een vaste prijs die kosteloos in je mailbox wordt bezorgd.
 • Je kan het aanbod online accepteren of afwijzen zonder dat je een verklaring hoeft te geven.
 • Zodra je onze offerte accepteert, nemen wij binnen een dag contact met je op om de details af te ronden.
 • In slechts vijf werkdagen hebben wij het energielabel klaar nadat we je huis hebben opgenomen.