Zonnepanelen en isolatie zijn ‘laaghangend fruit’ voor een hogere klasse op het energielabel

Ben je niet tevreden met je huidige energielabel? Dan zijn er een aantal maatregelen die je kan nemen om al snel te kunnen stijgen binnen de klassen van het energielabel. Het hangt natuurlijk af van de woning, maar over het algemeen zijn vloer-, dak- en spouwmuurisolatie erg renderend. Daarnaast zijn zonnepanelen bijna altijd een zekerheid voor een hoger energielabel. 

vloer-, dak- en spouwmuurisolatie ‘laaghangend fruit’:

Het verbeteren van je energielabel begint bij een goede woningisolatie. Dit is als het ware het fundament voor een duurzame woning. Isolatie kan je laten aanbrengen op verschillende plekken. Zo heb je vloerisolatie wat zowel aan de binnen- als aan de buitenkant kan worden geplaatst, vloerisolatie wat in de kruipruimte en boven op de ondervloer kan worden aangebracht en spouwmuurisolatie. Isolatie zorgt er voor dat de warmte niet uit de woning kan ontsnappen. Isolatie kan de woning al snel twee klassen laten stijgen. Daarnaast bespaar je flink op de energierekening.

Zonnepanelen zijn sowieso een nuttige investering:

De aan- of afwezigheid van zonnepanelen is een van de factoren die het energielabel bepalen. Echter is het wel een erg belangrijke factor. Zonnepanelen kunnen je woning al snel één of twee treden hoger op de ladder brengen. Daarbij speelt ook het woonoppervlakte en het aantal zonnepanelen mee. Hoe groter het woonoppervlakte is, hoe meer zonnepanelen nodig zijn voor een beter energielabel.

Goed moment voor het verduurzamen van de woning:

Door het coronavirus worden woningen massaal onder de hand genomen. Het is dan ook slim om bij verbouwing of onderhoud te bekijken wat er meteen meegenomen kan worden aan energiebesparende maatregelen. De extra kosten aan verduurzamen vallen dan vaak mee.

Daarnaast verdient de investering zichzelf terug doordat je bespaart op de energierekening. Ook neemt de woningwaarde flink toe. Uit onderzoek van TIAS Business School bleek vorig jaar dat panden met energielabel A of B gemiddeld €10.000 meer opleveren dan woningen met het gemiddelde energielabel D.

Overigens speelt het energielabel ook een rol voor hypotheken. Zo kondigde Triodos Bank aan dat ze vanaf 1 augustus de hoogte van een lening voor een woning gaan koppelen aan de energieprestaties van de woning. Dit kan al snel tot wel 16% verschil brengen in het maximale te lenen bedrag. Koop je bijvoorbeeld een woning met een energielabel van C of lager, dan kan je bij hen nog maar 90% van het aankoopbedrag lenen in plaats van het volledige bedrag. Daartegenover is het mogelijk om een lening van 106% van het aankoopbedrag te krijgen wanneer je een woning koopt met energielabel B of hoger. Daarnaast ben je voordelig bij hun uit wanneer je een lening wilt aanvragen voor het verduurzamen van de woning. Deze maatregelen zijn naar eigen zeggen niet bedoeld om mensen te belemmeren in het kopen van een woning, maar vooral in beweging te krijgen. Naast Triodos beginnen ook soortgelijke geluiden bij andere banken vandaan te komen.

Woning verduurzamen?

Bij Nova Eco bieden we alle projecten aan op het gebied van woningverduurzaming die ook terug te vinden zijn op het energielabel. Vraag je via ons jouw energielabel aan? Dan profiteer je automatisch van een uitgebreid adviesrapport van de energieadviseur en korting op onze verduurzamingsprojecten. Wil je meer informatie over deze projecten? Neem dan een kijkje op onze woningverduurzaming pagina.