Zonnepanelen in Zeeland voor jouw woning

Advies, informatie en vrijblijvende offertes
Offertes aanvragen
  • Bespaar tot €750
  • Milieubijdrage
  • Hoger energielabel
Zonnepanelen op dak door Nova Eco
Zonnepanelen met een familie

Duurzame energie? Zonnepanelen in Zeeland zijn de oplossing​

Ben je aan het nadenken om te gaan verduurzamen? Dan zijn zonnepanelen een goede oplossing. De populariteit van zonnepanelen is de afgelopen jaren enorm gestegen. Dit komt voornamelijk door de forse daling van de kosten van zonnepanelen en het hoge rendement wat je er uit kan halen. Naast dat de kosten steeds acceptabeler worden, kan je ook meenemen dat je wanneer je zonnepanelen hebt 21% belasting kan terugvragen via de belastingdienst.

De BTW teruggave van de belastingdienst op zonnepanelen in Zeeland levert tegenwoordig meer op dan de subsidieregeling van een aantal jaren geleden.

Zonnepanelen gebruiken om je energielabel te verbeteren

Wat zijn zonnepanelen eigenlijk?

Zonnepanelen zijn eigenlijk een samenvoeging van verschillende zonnecellen bijeen. Zonnecellen (ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd) zetten zonlicht en warmte om in elektriciteit. De zonnecel is opgebouwd uit twee lagen, tussen de twee lagen wordt onder invloed van zonlicht elektriciteit opgewekt. Zonnecellen waren oorspronkelijk gemaakt van silicium, maar de ontwikkeling is niet gestopt. Na de eerste panelen met silicium zonnecellen werden zogeheten dunne-film zonnecellen geïntroduceerd.

Nu hebben we het over de zonnepanelen van de derde generatie. Ze kunnen polymeren, quantum dots en nano-antennes bevatten, en in alle gevallen zelfs lichtere materialen. Daarom worden ze ook wel plastic zonnecellen genoemd. Benieuwd wat er allemaal bij een zonnepaneel komt kijken?

Meer informatie

Soorten zonnepanelen

De verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar

Zwarte zonnepanelen op het dak

De voordelen van zonnepanelen in Zeeland

Dat zonnecellen allerlei voordelen hebben wist je waarschijnlijk al. Maar welke voordelen haal je nou eigenlijk uit de zonnepanelen? Wij hebben alle voordelen voor jou uitgezocht en in vier verschillende categorieën ingedeeld: de voordelen voor je woning, de financiële voordelen, de voordelen voor het milieu en overige voordelen. Klik op lees verder om alle voordelen te zien.

Alle voordelen
Je woning verduurzamen met zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen hangen af van verschillende factoren. Denk hierbij aan het soort panelen, het aantal panelen, installatiekosten, mogelijke optimizers en ga zo nog maar even door. Dan kan je er ook nog eens voor kiezen of je de panelen wilt kopen, huren of groen wilt financieren. Lees meer over financieren.

Gemiddeld kost een zonnepaneleninstallatie tussen de €2.800,- en €5.000,- euro.

Meer over de kosten
Zonnepanelen op veel daken

Rendement op zonnepanelen

Ook het rendement hangt af van een aantal factoren. Zo speelt het soort paneel, de plaatsing, de weersomstandigheden en hellingshoek een rol.

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen in Zeeland ligt tussen de 4 en 7 jaar. Hierbij hanteren de meeste partners een rendementsgarantie van 25 jaar waardoor je, als het meezit, minimaal 15 jaar kunt profiteren van gratis stroom.

Over het rendement
Eigen energie met zonnepanelen

Hoe worden panelen geïnstalleerd?

Er is interesse in zonnepanelen maar je vraagt je af of het wel mogelijk is om ze op het dak te plaatsen. Wij hebben dan goed nieuws voor je, want de zonnepanelen kunnen op vele manieren geïnstalleerd worden. Voor zowel plat dak als een hellend dak is van alles mogelijk.

Benieuwd hoe dat voor jouw situatie er uit ziet?

Alles over de installatie
Subsidie voor isolatie controleren

Hoe kan ik mijn panelen financieren?

Zonnepanelen zijn erg interessant voor je portemonnee, maar voordat je zonnepanelen op het dak hebt liggen, moeten ze eerst gefinancierd zijn. Voor de financiering zijn drie verschillende mogelijkheden: Direct kopen uit eigen vermogen, huren en ‘groen’ financieren. Wil jij weten welke voordelen bij elk soort financiering zijn en er achter komen wat het beste bij jou past?

Meer over financieringsmogelijkheden

Offerte aanvragen voor zonnepanelen

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 4 en 7 jaar. Hierbij is bij de meeste bedrijven een rendementsgarantie van 25 jaar. Waardoor je, als het meezit, minimaal 15 jaar kunt profiteren van gratis stroom.

Gerelateerde projecten

Bekijk gerelateerde projecten

Veelgestelde vragen

Meer informatie over zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen?

Wij berekenen de prijs per Wattpiek (gemiddeld 310 Wattpiek per zonnepaneel). Meestal ligt de gemiddelde prijs van een zonnepaneel inclusief de omvormer en installatie rond de €420,-. Voor een dak met 10 zonnepanelen betaal je dus gemiddeld €4200,-.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen liggen vrijwel altijd gericht op het zuiden. Zo vangen ze het meeste zonlicht. Dit zonlicht wordt dan omgezet in elektriciteit. Om deze elektriciteit te gebruiken wordt er ook direct een omvormer in je woning geplaatst. Deze omvormer zet de opgewekte stroom om in bruikbare wisselstroom.

Vervolgens wordt de omvormer aangesloten op je dubbele meter, zo kan je in je hele woning gebruik maken van zonne-energie. De rest van de stroom wat je niet gebruikt wordt terug geleverd naar de energiemaatschappij. Zo bespaar je dus kosten.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn populair met een reden. De opgewekte energie door jou zelf is gratis. Mochten er wolken zijn, geen probleem. Elk daglicht is al genoeg om stroom op te wekken, en jou dus van elektriciteit te voorzien. Je gaat bewuster met energie om omdat het van jezelf is, dat resulteert dus ook in een lagere energierekening.

Welke meter is er nodig voor terugleveren?

Voor het terugleveren is een analoge of digitale (slimme) meter nodig.

De analoog neemt automatisch af wanneer er weer stroom wordt geleverd aan het net. Dan hoef je hem niet te vervangen. Voor verrekening wordt de teruglevering in mindering gebracht op het verbruik. Als er alleen saldering zal plaatsvinden,, kan de meter blijven.

Als er meer wordt teruggegeleverd dan vergebruikt, is de slimme meter interessanter. Het is een meter die naast het elektriciteitsverbruik ook de teruggeleverde elektriciteit registreert.

Bij de netbeheerder kan je een slimme meter aanvragen. Vraag dan om een ​​zogenaamde prioriteitsplaatsing. De netbeheerder installeert de slimme meter gratis. Als de slimme meter wordt aangevraagd, kunnen er kosten verbonden zijn aan de installatie. De netbeheerder mag dan maximaal 72,60 euro vragen voor de installatie van de slimme meters inclusief nieuwe gasmeter. Is er geen gasaansluiting? Dan kost het installeren van de slimme meter voor stroom iets minder. Binnen drie maanden plaatst de netbeheerder de slimme meter.

Kan ik zelf opgewekte stroom tijdelijk opslaan?

Het is niet mogelijk de elektriciteit die wordt opwekt, op te slaan op het net en daar op een later moment weer gebruik van te maken. Het is wel mogelijk om de geproduceerde energie op te slaan in een accu. Zo kan de opgeslagen energie later van de accu afgehaald worden. Alleen kan een accu vaak worden aangesloten op één elektrisch apparaat. Dan verliest de accu na verloop van tijd rendement en kan deze vol raken.

Over het algemeen worden zonnepanelen geïnstalleerd en aangesloten op de elektriciteitsmeter. Op deze manier worden alle elektrische apparaten die overdag stroom verbruiken, eerst voorzien van zelfgeproduceerde stroom. Deze energie wordt niet geregistreerd op de meter en afrekening. Teveel geproduceerde energie wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en geregistreerd door de elektriciteitsmeter. Op de jaarafrekening saldeert de energieleverancier geleverde energie met gebruikte energie. Wordt er meer terug geleverd dan er netto verbruikt wordt, dan wordt voor de hoeveelheid terug geleverde elektriciteit een zogenaamde terugleververgoeding betaald. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier.

Wat betreft de netbeheerkosten: ook als er 0 kWh stroom en 0 m³ gas wordt verbruikt, moeten er netbeheerkosten worden betaald.