Zonnepanelen zelf installeren

Het is technisch mogelijk om zonnepanelen zelf te installeren, maar het vereist aanzienlijke technische kennis en fysieke kracht. Een individueel zonnepaneel weegt al snel meer dan 20 kilogram. Hoewel het financieel aantrekkelijk kan lijken om zonnepanelen zelf te plaatsen, vanwege de besparing op installatiekosten, zijn er belangrijke risico's en nadelen verbonden aan deze aanpak.

Een van de grootste uitdagingen bij het zelf installeren van zonnepanelen is de complexiteit van de installatie. Dit omvat niet alleen het fysiek plaatsen van de panelen, maar ook het correct installeren van de omvormer, bekabeling, montagematerialen, en het verzorgen van de dakdoorvoer en de route van de paneelstring. Deze taken vereisen specifieke technische vaardigheden en kennis.

Bovendien, als je zelf zonnepanelen installeert, vervallen alle garanties op het systeem. Dit betekent dat eventuele fouten in de installatie niet kosteloos worden hersteld. Bij gebruik van een erkende installateur ontvang je installatiegarantie, wat betekent dat eventuele fouten binnen een bepaald aantal jaren na installatie kosteloos worden hersteld. Ook de fabrieksgarantie op zonnepanelen, die kan oplopen tot meer dan 20 jaar, vervalt bij zelfinstallatie.

Gezien deze overwegingen wordt het sterk aangeraden om de installatie van zonnepanelen uit te besteden aan een erkende installateur. Dit garandeert niet alleen een correcte en veilige installatie, maar zorgt ook voor het behoud van belangrijke garanties die de levensduur en effectiviteit van je zonnepanelensysteem kunnen waarborgen.